Džudžo pozvao Bošnjake da se uključe u rad BNV

654

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo rekao je danas da će tokom predstojećeg četvorogodišnjeg mandata blagi prioritet u radu posvetiti rešavanju statusnih pitanja i unutarbošnjačkom dijalogu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je na ovu poziciju izabran voljom 65 odsto Bošnjaka koji su izašli na izbore za BNV, 4. novembra, ali da mu je želja da se za nacionalne interese bori i sa onih preostalih 35 odsto.

“Imamo samo jedan uslov, lista ‘Matica Bošnjačka’ je osvojila tih 35 odsto i predstavnici te liste treba javno da se izvine za govor mržnje i laži koje su tokom predizborne kampanje plasirali, ali i za pokušaj narušavanja protokola u ovoj kući pre konstitutivne sednice“, rekao je Džudžo.

On je pozvao predstavnike sve tri liste koje čine novi saziv ovog nacionalnog organa, ali i sve intelektualce, akademsku zajednicu, civilni sektor i mlade da se uključe u rad BNV.

“Treba da shvate da je ovo njihova kuća, otvorena za dijalog, ideje i projekte. Od velike važnosti za Bošnjake je da okupimo ceo naš potencijal, sve ljude bez obzira na njihova politička, ideološka i bilo kakva druga uverenja i stanovišta“, rekao je Džudžo.

On je rekao da će od većnika na sledećoj sednici, 8. decembra, kada će biti izabrani svi organi i radna tela, zatražiti podršku za program koji je nazvao “četiri plus jedan”, koji je usklađen sa Ustavom Srbije i međunarodnim standardima.

“To su četiri oblasti kojima se bavi BNV: službena upotreba jezika i pisma, obrazovanje, informisanje, kultura, a peta oblast su sva druga pitanja koja se tiču položaja, statusa i identiteta Bošnjaka. Insistiraćemo na usklađivanju nacionalne strukture zaposlenih u javnim ustanovama u svim opštinama gde Bošnjaci čine većinu ili deo stanovništva, kao i na procesuiranju zločina iz 90 godina“, rekao je Džudžo.

On je dodao da će BNV dati svoj doprinos u ukupnom rešavanju statusa Bošnjaka na Balkanu.

“Uspostavili smo već koordinaciju bošnjačkih saveta u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a pružamo podršku našim sunarodnicima u Sloveniji, Albaniji, Makedoiniji i Kosovu da formiraju svoje nacionalne savete. Svu našu energiju i znanje ćemo integrisati u formiranje Bošnjačkog sabora, koji će biti najviše predstavničko telo Bošnjaka na Balkanu i podrška našim sunarodnicima u obrazovanju, kulturi, političkom statusu, u svim pravima koja nam pripadaju u skladu sa domicilnim pravom i međunarodnim standardima“, rekao je Džudžo.

A.Bajrović (Radio Sto Plus)