Egipat zabranjuje nošenje nikaba u školama

310

Egipatska vlada najavila je zabranu nošenja nikaba koji pokriva lice u školama s poečtkom od 30. septembra.Ministrica obrazovanja Reda Hegazy objavila je to u ponedjeljak, dodajući da će studenti i dalje imati pravo da biraju da li će nositi mahramu, ali je insistirala da im ona ne smije pokrivati ​​lice.

Rekla je i da staratelj djeteta treba da bude svjestan svog izbora, te da je on morao biti napravljen bez pritiska spolja.

“Ovdje će uloga nastavnika arapskog jezika, vjeronauke i socijalno-psihološkog odgoja biti da psihičke pripreme učenike za proveru odluke ministarstva sa svojom ljubaznošću i blagošću, vodeći računa o psihičkom stanju učenika i njihovom starosnom nivou“, navela je u saopćenju.

U Egiptu se već dugi niz godina vodi debata o nošenju nikaba u školama.

Odjevni predmet su muslimanke nosile iz vjerskih razloga širom svijeta vijekovima.

Neki u Egiptu ga povezuju sa Muslimanskim bratstvom, grupom koja je zabranjena kao teroristička organizacija od 2013. godine, iste godine kada je izabrana vlada koju podržava Bratstvo svrgnuta vojnim udarom.

Grupa za ljudska prava tvrdi da egipatski ustav štiti vjersku slobodu i da ograničava nikaba predstavlja kršenje građanskih sloboda.

Brojne javne i privatne institucije širom Egipta već uvode zabranu nošenja nikaba.

Univerzitet u Kairu zabranio je nastavnom osoblju nošenja velova za lice od 2015. godine, pravilo koje je potvrdio egipatski sud 2020. godine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.