Emotivna hutba muftije Dudića u Srebrenici: Pamtimo žrtve, čuvamo čast i dostojanstvo

Emotivna hutba muftije Dudića u Srebrenici: Pamtimo žrtve, čuvamo čast i dostojanstvo

471

Dana 5. jula 2024. godine, na musalli u Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, glavni muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, održao je džumansku hutbu koja će se dugo pamtiti. Njegovo prisustvo i riječi u ovom svetom prostoru nisu bile samo puko obavljanje vjerskog obreda, već duboko promišljen čin sjećanja, poštovanja i inspiracije.

Poruke kurbanskog bajrama i hadža

U svojoj hutbi, muftija Dudić je podsjetio okupljene na važnost poruka kurbanskog bajrama i hadža. Spomenuo je žrtvu poslanika Ibrahima a.s., naglašavajući kako te poruke moraju stalno biti na umu bošnjačkom narodu. Kroz ove riječi, muftija je povezao vjerske obrede sa svakodnevnim životom, potičući prisutne da žive u duhu žrtve, strpljenja i nesebičnosti.

Čast i dostojanstvo uoči dženaze

Poseban trenutak hutbe bio je kada je muftija Dudić izrazio svoju počast što ima priliku da drži posljednju džumu prije dženaze žrtvama genocida 11. jula. Ove godine, na tom datumu će biti obavljena dženaza za 14 žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni. Muftija je svojim prisustvom i riječima pružio utjehu i podršku porodicama žrtava, ali i cijelom bošnjačkom narodu, podsjećajući ih na važnost očuvanja imana, časti i dostojanstva.

Posjeta majkama šehida Srebrenice

Nakon hutbe, muftija Dudić je sa svojom delegacijom obišao četiri majke šehida Srebrenice: Šehidu Abdurahmanović, Mejru Đogaz, Nuru Mustafić i Salihu Osmanović. U pratnji dekana Fakulteta za islamske studije dr. Envera Omerovića, glavnog novopazarskog imama Dženan-ef. Kamešničanina, direktora CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirovića i novopazarskog imama Hilme ef. Ljajića, muftija je pružio riječ utjehe i podrške ovim hrabrim majkama koje su izgubile svoje najmilije u genocidu.

 

Poruka mira i dobrote

Na kraju, muftija Dudić je naglasio da mi, kao narod, moramo očuvati svoj iman, čast i dostojanstvo, te ne mrziti nikoga, već svakome činiti dobro. Ova poruka mira i dobrote, izrečena na mjestu gdje su se dogodili strašni zločini, ima posebnu težinu i značaj. Muftija je svojim riječima i djelima pokazao kako se kroz vjeru i zajedništvo može graditi bolja i pravednija budućnost.

Ovaj lijep čin muftije Dudića u Memorijalnom centru u Potočarima ostavlja snažan dojam i pruža nadu u bošnjačko vjersko jedinstvo. Njegova hutba i posjeta majkama šehida su činovi koji nadilaze običnu vjersku dužnost, postajući simbol snage, sjećanja i zajedništva. Njegove riječi i djela služe kao podsjetnik svima nama da, bez obzira na prošlost, možemo izgraditi budućnost sa komšijama ispunjenu mirom, dostojanstvom i dobrotom.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *