Recep Tyyip Erdogan

Erdogan kritikovao islamski svijet: Bog će vas smatrati odgovornim zbog Izraela

756

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obrušio se na Ujedinjene nacije i islamski svijet, pozivajući na hitnu reakciju nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih napada na Gazu. Erdoganove komentare izrekao je tokom sastanka stranke AKP u turskom parlamentu.

“UN ne može zaštititi ni svoje osoblje. Šta čekate da djelujete? Duh Ujedinjenih nacija je umro u Gazi”, izjavio je Erdogan u snažnom govoru.

Ove riječi su uslijedile dok se Vijeće sigurnosti UN-a sastalo da raspravlja o napadu koji se dogodio zapadno od Rafaha u utorak, gdje je život izgubila 21 osoba.

Turski lider nije štedio ni ostale zemlje s muslimanskom većinom, kritikujući ih za nedostatak zajedničkog djelovanja.

“Želim islamskom svijetu uputiti par riječi: A šta još čekate da biste donijeli zajedničku odluku? Bog će nas i vas smatrati odgovornima. Izrael nije prijetnja samo za Gazu, već i za čitavo čovječanstvo”, naglasio je Erdogan.

Erdogan je također istaknuo da nijedna država nije sigurna sve dok Izrael ne počne slijediti međunarodno pravo. Ponovio je optužbe da Izrael čini genocid u Gazi, te je uputio oštre kritike i prema vladama Zapada, posebno ističući Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje kao saučesnike u “vampirizmu Izraela”.

“Američka državo, ova krv je i na vašim rukama. Šefovi država u Evropi, postali ste saučesnici u vampirizmu Izraela jer ste šutjeli”, zaključio je Erdogan, upućujući kritike na račun politike šutnje i pasivnosti koju su pokazale zapadne države.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *