Erdogan nakon polaganja zakletve posjetio mauzolej Ataturka: Minutom šutnje odana počast

Erdogan nakon polaganja zakletve posjetio mauzolej Ataturka: Minutom šutnje odana počast

383

Recep Tayyip Erdogan je, nakon polaganja svečane zakletve u turskom parlamentu za treći mandat turskog predsjednika, posjetio u subotu mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Erdogan je nakon svečanog polaganja zakletve napustio turski parlament, odakle je u pratnji najbližih saradnika stigao do Anitkabira, mauzoleja osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Turski predsjednik je po dolasku u mauzolej položio vijenac, nakon čega je minutom šutnje odana počast Ataturku, te intonirana državna himna Republike Turske. Erdogan se potom upisao i u Knjigu utisaka u Anitkabiru.

“Vjerujem da su ovi izbori na kojima je predsjednički sistem dobio potvrdu naroda, otvorili vrata novog perioda pred našim narodom. Nastavit ćemo snažno raditi da zaliječimo rane razornog zemljotresa, a žrtve zemljotresa što prije vratimo u njihove domove. Još jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu. Neka nam Bog pomogne na tom putu”, rekao je Erdogan u kratkom obraćanju nakon posjete Anitkabiru.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Na svečanoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turske, privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja. Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

Nakon posjete mauzoleju Ataturka, u Predsjedničkoj palati će početi i svečanost na kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *