Erdogan o napadu Rusije na Ukrajinu: Težak udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije

Erdogan o napadu Rusije na Ukrajinu: Težak udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije

1418

Vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini odbacujemo i smatramo neprihvatljivom, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, poručio kako ovaj korak predstavlja težak udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari predsjedavao sastankom sigurnosnog vijeća Turkiye na kojem ja glavna tema bila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je pokrenuta jutros odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je kazao kako je upravo obavio razgovar sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem su se dotakli posljednjeg stanja nakon napada Rusije na Ukrajinu.

“Turkiye podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao”, kazao je Erdogan.

Još jednom je pozvao na rješavanje problema između Rusije i Ukrajine kroz dijalog u okviru sporazuma iz Minska.

“Ovaj korak (ruski napad, op.a.) koji smatramo kršenjem međunarodnog prava, težak je udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije. Vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini odbacujemo i smatramo neprihvatljivom”, podvukao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi obezbijedili sigurnost svih ljudi koji žive u Ukrajini, posebno svojih građana i, kako je rekao, braće Tatara.

“Turkiye podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao”, kazao je Erdogan

Izvor AA.com.trt
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *