Erdogan: Turska odbacuje poteze protiv ruskog naroda i kulture

652

Predsjednik Turske je poručio da ‘fašističke prakse’ protiv Rusa bacaju sjenu na legitimnu borbu Ukrajine.

Recep Tayyip Erdogan: Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na vještice protiv ruskog naroda

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da ta zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na vještice protiv ruskog naroda, umjetnosti, učenjaka ili umjetnika.

“Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na vještice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umjetnika“, rekao je on u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Velikoj narodnoj skupštini Turske, prenosi Anadolija.

Podsjetivši na to da je njemačka Minhenska filharmonija otpustila ruskog dirigenta zbog njegove podrške predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Erdogan je ustvrdio da takve “fašističke prakse” bacaju sjenu na ukrajinsku legitimnu borbu u pružanju otpora ruskim trupama tako što podstiču klimu mržnje i ljutnje i siju nova neprijateljstva.

Turski predsjednik je također kritizirao međunarodne organizacije zbog nedostatnog poduzimanju akcija oko ratnih zona, posebno Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kritika Ujedinjenih naroda zbog neefikasnosti

Erdogan već duži period kritizira UN zbog njegove neefikasnosti u suočavanju s globalnim problemima i zalaže se za reformu te organizacije ,uz inkluzivnije Vijeće sigurnosti UN-a.

O izbjeglicama koje bježe od rata u Ukrajini, usred izvještaja da su neke afričke i azijske izbjeglice zadržane, izjavio je da način razmišljanja koji diskriminira potlačene na osnovu njihove vjere, nacionalnog porijekla ili boje kože nema nikakve veze s čovječanstvom ili civilizacijom.

“Turska nikada nije etiketirala one koji bježe od rata i progona prema njihovom jeziku, vjeri ili boji kože“, naglasio je Erdogan.

Turska zbrinjava više od četiri miliona izbjeglica, od kojih većina dolazi iz ratom razorene Sirije, više nego bilo koja država na svijetu.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske trebali bi održati sastanak ove sedmice u južnom turskom ljetovalištu Antaliji, a Erdogan je istakao da Ankara ulaže velike diplomatske napore da okonča rat u Ukrajini.

Rekao je da se nada da će sastanak, koji će biti održan uoči trodnevnog Doplomatskog foruma u Antaliji, otvoriti vrata za trajni prekid vatre u Ukrajini.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.