“Facebook i telefoni su krivi za razvode, mlade hoće da diriguju”: Edin Pašić pobrao simpatije zbog izjava o modernom dobu (VIDEO)

1103

U srcu Bosne, u malenom selu kod Maglaja, živi Edin Pašić (58), čovjek koji nikada nije stao na ludi kamen, ali zato ima štošta reći o životu, ljubavi, i svijetu oko sebe. Edinova priča, ispričana za YouTube kanal Srednja Bosna Danas, odjeknula je mnogo šire od lokalnih granica, nudeći uvid u tradicionalni način života, ali i modernih problema koji muče današnje društvo.

Pašić, koji živi sam, posvetio je svoj život brizi o kravama i održavanju domaćinstva u besprekornom stanju. Njegove mudrosti, izvučene iz brojnih priča slušanih tokom godina, postale su njegov vodič kroz život.

Govoreći o muško-ženskim odnosima, Edin se dotakao pitanja koja izazivaju mnogo rasprava danas – brak, razvod, i kako se parovi nose s izazovima modernog života. Po njegovim riječima, ključni problem leži u promijenjenim ulogama i očekivanjima unutar domaćinstva.

“Prvo što bih uradio kada bih se oženio jeste da postavim uslove, jer danas mlade žene postavljaju uslove muškarcima. Žele odvojeni život, bez opterećenja tradicionalnom porodicom, dok muškarci podižu kredite za stanove,” objasnio je Pašić, dodajući da ovakav pristup dovodi do sve većeg broja razvoda, za šta on okrivljuje i modernu tehnologiju poput Facebooka i mobilnih telefona.

Edin smatra da su nekadašnje generacije živjele u harmoniji uprkos teškom radu. Žene su, prema njegovim riječima, bile stup domaćinstva, brinule o kravama, njivama, i djeci, dok su muškarci bili glavni u porodici.

Današnjim mladima zamjera što se sve manje bave stočarstvom i što im nedostaje kućni odgoj. Takođe kritikuje moderni način ishrane, ističući da mladi izbjegavaju domaće proizvode zbog navodnih zdravstvenih razloga, ali ih rado prihvataju kada su besplatni.

“Ne smiju masno kravlje mlijeko, škodi im masnoća, a kad odneseš za džabe onda hoće. Odnesi im mladi sir i kajmak, onda hoće, nije masno jer je džabe, a kada je za pare onda im je masno,” žali se Pašić.

Edinova priča je više od pojedinačne anegdote; to je ogledalo jednog vremena i mentaliteta koji polako, ali sigurno, nestaju pod pritiskom modernog doba. Njegove riječi su poziv na razmišljanje o vrijednostima, prioritetima, i načinu na koji živimo svoje živote danas.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *