“Gdje nestaje novac za školske izlete?” Vlasnik Aurore iz Novog Pazara traži objašnjenja

2545

U nedavnoj objavi na službenoj Facebook stranici, vlasnik autoprijevozničke firme Aurora iznio je značajne tvrdnje o visokim cijenama školskih izleta, postavljajući pitanje transparentnosti i opravdanosti troškova koji se naplaćuju roditeljima. Ovo pitanje nije samo finansijske prirode, već i etičke, s obzirom na to da se radi o sredstvima roditelja i budućnosti njihove djece.

“Zašto školski izleti koštaju 3000 dinara po učeniku, kad iznajmljivanje autobusa na relaciji do Zlatibora ili Vrnjačke Banje košta između 50.000 i 55.000 dinara?” pita se vlasnik Aurora.

On ističe da, kada se sabere cijena prijevoza za 50 učenika, dobiva se suma od 150.000 dinara, što ostavlja pitanje gdje odlazi preostalih 100.000 dinara po autobusu, posebno kada se uzme u obzir da često putuje više autobusa.

Dalje objašnjava da, uz sve dnevnice i ručkove koje djeca dodatno plaćaju, stvarni troškovi izleta ne bi trebali prelaziti 1800 dinara po djetetu.

“U Pazaru i okolini ima od 20 do 30 škola. Neka se neko od nadležnih pozabavi ovim pitanjem,” apeluje vlasnik, naglašavajući da njegova objava nije usmjerena protiv bilo koje agencije, već služi kao informacija i poziv na akciju za roditelje i školske odbore.

Ovaj slučaj otvara širu raspravu o financijskoj transparentnosti u školama i potrebi za detaljnijim objašnjenjem kako se troše sredstva namijenjena obrazovanju i izvanškolskim aktivnostima. Potrebno je istražiti i utvrditi mehanizme kontrole troškova, kako bi roditelji imali jasniju sliku i više povjerenja u institucije koje vode računa o obrazovanju njihove djece. Aurorin FB status prenosimo u cjelosti.

“Pitanje za sve osnovne škole: Zašto naša deca plaćaju po 3.000 dinara za izlete na Zlatibor, Vrnjačku Banju? Evo odgovora:

Pedeset učenika po 3.000 dinara je 150.000 dinara, što je dovoljno za plaćanje jednog autobusa.
Iznajmljivanje autobusa košta od 50.000 do 55.000 dinara kod nas prevoznika do Vrnjačke Banje i Zlatibora.
Gde odlazi razlika od 100.000 dinara po autobusu, kad ponekad ide i do 7, 8, 10 autobusa, što dovodi do sume od 500.000 dinara i više? Ko uzima tu ogromnu razliku? Ovo pišem kao odgovor roditeljima koji svakodnevno pitaju zašto je toliko skupo, a koji šalju po dvoje, troje dece, i sam kao roditelj želim da znam, i da roditelji koji sede u školskim odborima nešto preduzmu.
I pored svih dnevnica i ručkova koje deca plaćaju, izlet ne može da košta više od 1.800 dinara po detetu. U Pazaru i okolini ima od 20 do 30 škola, pa neka se time pozabavi neko nadležan. Ovo pišem i kao roditelj i kao prevoznik. Ovde ne prozivam nijednu agenciju, to treba da se zna. Hvala.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *