GRAD NOVI PAZAR ORGANIZIRAO PROSLAVU DANA SANDŽAKA

732

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika Bošnjaka – Dan Sandžaka – obilježen je organizovanjem večeri sevdaha u Novom Pazaru.

Ovaj praznik obelježava se u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Pored historijskog značaja 20. novembar simbolizuje i tradicionalnu privrženost Bošnjaka vrijednostima kao što su multikulturalnost, međusobno uvažavanje, slobodarski duh i čovekoljublje.

FOTO: GRAD NOVI PAZAR

Grad Novi Pazar je nizom svječanosti obilježio ovaj praznik, a najviše pažnje privuklo je veče sevdaha u organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar. Koncert je trajao 90 minuta, a publika je sa izvođačima ispjevavala sevdalinke “Moj dilbere”, “Kraj tanana šadrvana”, “Razbolje se sultan”,”Moj behare” i druge.

Prije početka programa prisutnima se obratio direktor Kulturnog centra, Husein Memić, čestitajući im Dan Sandžaka, dok je urednik muzičkog programa, Aladin Imamović, istakao da će Kulturni centar Novog Pazara i ubuduće prigodnim programima obilježavati sve praznike Bošnjaka, ali i svih ostalih naroda koji žive u Novom Pazaru.

– Koncertna dvorana je bila premala da primi sve koji su željeli da uživaju u izvedbama najljepših sevdlinki. To potvrđuje da smo mi kao organizatori napravili dobar odabir izvođača, ali i ukazuje na vanvremensku vrijednost sevdalinke kao muzičkog izraza duboko ukorenjenog u tradiciji Bošnjaka Sandžaka – naveo je Imamović.

FOTO: GRAD NOVI PAZAR

Na koncertu su pored brojnih građana Novog Pazara bili prisutni gradonačelnik Nihat Biševac sa saradnicima, predstavnici Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost, predstavnici kulturnog i javnog života grada i gosti iz zemlje i inostranstva.