Građani Sandžaka pozvani da se prijave za glasanje u inostranstvu do 25. novembra

297

Građani Sandžaka koji trenutno borave u inostranstvu imaju mogućnost da se prijave za glasanje na predstojećim izborima. Obaviješteno je da je rok za podnošenje zahtjeva za upis u jedinstveni birački spisak najkasnije do ponoći 25. novembra 2023. godine. Ovaj postupak je moguć preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije.

Za uspješnu prijavu, birači trebaju podnijeti zahtjev sa određenim informacijama. Neophodni podaci uključuju ime i prezime birača, jedinstveni matični broj, kao i adrese prebivališta u zemlji i inostranstvu. Također, potrebno je dostaviti potpis podnositelja zahtjeva.

Preuzmite zahtjev na sljedećem linku:

http://zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu_0%20(1)/

Prijavu je moguće izvršiti na nekoliko načina: lično, putem pošte, e-maila ili faksa, uz kopiju pasoša. Obrazac za prijavu dostupan je na zvaničnoj internet stranici, sa linkom za preuzimanje.

Naglašava se važnost toga da se u jedinstveni birački spisak mogu upisati samo oni građani koji su već registrovani. Građani mogu provjeriti svoj status u biračkom spisku elektronskim putem, koristeći zvaničnu internet stranicu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Na sljedećem linku se nalazi njihovo obavještenje:

https://www.behar.tv/wp-content/uploads/2023/11/OBAVJESTENJE-MINISTARSTVO_lat-1.pdf

Za one koji žele detaljnije informacije o svom statusu u biračkom spisku, postoji mogućnost podnošenja zahtjeva općinskoj ili gradske upravi preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije. Svi relevantni linkovi, uključujući obavještenje Ministarstva i upit za birački spisak, dostupni su online.

Ova inicijativa je dio napora da se omogući građanima Sandžaka koji žive u inostranstvu da aktivno učestvuju u političkom životu Srbije, čime se potvrđuje njihovo pravo na glas i učešće u demokratskim procesima.

Na sljedećem linku se nalazi Upit za birački spisak: https://upit.birackispisak.gov.rs/
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.