Gradnja u Novom Pazaru: Razočarani dijasporac iz Njemačke dijeli svoje iskustvo sa pazarskim radnicim

3790

Nedavno nam se javio čitatelj portala Sandžak Danas koji trenutno živi i radi u Njemačkoj, ali koji je odlučio investirati u svoju domovinu, tačnije u Novom Pazaru, gradeći kuću za budući povratak. Ono što je zamislio kao ponovno povezivanje sa svojim korijenima, ubrzo se pretvorilo u seriju neočekivanih iznenađenja i finansijskih udaraca.

Naš čitatelj je podijelio svoje iskustvo sa izazovima koje je naišao tokom traženja lokalne radne snage u Sandžaku. Šokirao se kad je čuo koje zahtjeve imaju pojedini radnici u regionu.

“Zamislite vi, on meni kao pomoćni radnik traži 50 evra, dva obroka, dvije kafe, a kao šlag na to sve hoće i cigarete, pa to sve skupa je najmanje 65 evra jedan običan radnik?” – iznenađeno govori naš čitatelj.

Iako je svjestan da postoji deficit radne snage, čitatelj smatra da su zahtjevi radnika nerealni, posebno uzimajući u obzir ekonomsku situaciju u regionu.

“Ja znam da nema radne snage, ali nema ni tih para koliko pojedinci misle, jer tu dnevnicu dok platimo račune nemamo ni mi koji radimo u Njemačkoj. Za te pare ću čak iz Njemačke dovesti radnika”, izjavio je razočarani vlasnik započetog gradilišta u Sandžaku.

Razočaranje ovog dijasporca simptomatično je za mnoge koji su pokušali investirati u svoje rodne krajeve, nadajući se da će doprineti lokalnoj zajednici, ali su naišli na niz prepreka.

“Ja ne znam gdje sve ovo vodi, ali ka dobrom sigurno ne,” zaključio je čitatelj za portal Sandžak Danas, reflektujući na šire ekonomske i socijalne izazove s kojima se suočava region.

Izvještaj ukazuje na dublje probleme u tržištu rada u Sandžaku i poteškoće s kojima se suočavaju povratnici i investitori iz dijaspore. Pruža li ova priča priliku za preispitivanje radnih uslova i standarda u regionu, ili je to još jedan pokazatelj dugoročnih izazova koji čekaju na rješenje? Trenutna situacija ostavlja mnogo otvorenih pitanja o budućnosti Sandžaka i mogućnostima za one koji se nadaju povratku i investiranju u svoju domovinu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.