Imamović među najaktivnijim poslanicima u Parlamentu

292

Od početka rada novog saziva Parlamenta, najviše obraćanja imaju poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić za našu decu”. Slijede odvojeno, poslaničke grupe SPS-a i JS-a. Najređe su za proteklih šest mjeseci govorili poslanici SPAS-a.

Od poslanika najčešće je govorio Đorđe Milićević, slijedi ga Enis Imamović. Manje poslaničke grupe, kažu politikolozi, imaju više podsticaja da se bolje profilišu zbog povećanja sopstvene vidljivosti, piše portal RTS-a.

Od svih poslanika najangažovaniji je Đorđe Milićević iz SPS-a, za pola godine zasijedanja novog saziva, iz skupštinske klupe obratio se sedamdesetak puta.

“Posao poslanika je da zna, između ostalog, sadržaj svakog zakonskog predloga koji se nalazi na dnevnom redu, naravno da govorimo i analiziramo svaki zakonski prijedlog, naravno da analiziramo određene sugestije i prijedloge i naravno da sagledavamo ono što su životna pitanja, od životne važnosti za građane Srbije”, napominje Đorđe Milićević.

Upola manje obraćanja u poređenju sa prvoplasiranim, ima Enis Imamović, što ga ipak stavlja na drugo mjesto po angažmanu.

“Naš posao jeste da predstavljamo građane po osnovu onog programa za koji smo dobili podršku na izborima upravo od tih građana, građani Sandžaka imaju ogroman broj problema koje je potrebno predstaviti skupštini Srbije i za koje je potrebno naći ta sistemska rješenja”, navodi Imamović.

O čega zavisi aktivnost poslanika
Aktivnost poslanika zavisi od njihove pozicije u stranačkoj i skupštinskoj hijerarhiji, kojem poslaničkom klubu pripadaju u kom su skupštinskom odboru, koliko su obrazovani i vješti govornici i šta je na dnevnom redu.

“S obzirom na to da se parlamentarni nastupi vrednuju u očima birača i služe u marketinške svrhe da bi se evoluiralo na izborima to zavisi da li ste pripadnik vladajuće stranke ili opozicione, kakve vrste koalicionog aranžmana imate, u tom smislu neke manje opozicione grupe ili samostalni poslanici kao da imaju više podsticaja da koriste taj marketing za jačanje stranke”, ukazuje prof. dr. Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka.

Najređe se za riječ javljaju poslanici PG SPAS i od kada su u republičkom paralmentu učinili su to četiri puta.

Poslanici manjih stranaka obično sa više ambicije koriste poslaničko vreme, tvrde politikolozi, koji smatraju da ih motiviše i želja da postanu vidljiviji biračima.

Oni sa više parlamentarnog iskustva su upućeniji u parlamentarne procedure pa su i veštiji u dolaženju do reči na plenarnim sednicama.

Izvor: RTS