In Memoriam: Hajran Hodžić – Vizionar koji je ostavio neizbrisiv trag

In Memoriam: Hajran Hodžić – Vizionar koji je ostavio neizbrisiv trag

7852

Odlazak Velikana: Hajran Hodžić –

Autor Suad K. Zoranić

Tutinski kraj, ali i cijeli Sandžak, ostali su bez jednog od svojih najvećih velikana. Nakon duge borbe, preselio je Hajran Hodžić, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u svom narodu.

Hajran Hodžić diplomirao je 1979. godine na Univerzitetu u Skoplju i više od dvadeset godina bio je direktor elektrodistribucije u Tutinu. Njegova stvaralačka energija, entuzijazam, optimizam i nesebična posvećenost narodu i saradnicima učinili su ga neprevaziđenim direktorom i ideologom generacija. Bio je odan svom nacionalnom biću i narodu, ne štedeći sebe u borbi za prava Bošnjaka.

Jedna od najznačajnijih akcija koju je sproveo kao direktor bila je “Svaka kuća sijalicu” iz 1985. godine, zahvaljujući kojoj je svaka kuća u Tutinu dobila struju. Hajran Hodžić nije bio samo čovjek koji je donosio svjetlost u domove, već i svjetlost nade i podrške. Organizovao je pomoć svakoj ugroženoj porodici i pravio hajrate u svakom selu ili domaćinstvu koje nije imalo vodu. Njegova vizija i posvećenost pomogli su mnogima da imaju osnovne uvjete za život.

 

Kao jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), Hodžić je ubrzo napustio stranku zbog finansijskih malverzacija kojima je svjedočio. Devedesetih godina nije pristao na ucjene i prijetnje od strane SPS-a i JUL-a, što ga je koštalo direktorske pozicije. Nakon smjene, radio je na šalteru, ali njegova borba nije prestala. Godine 1995., nakon štrajka radnika, vraćen je na mjesto direktora elektrodistribucije.

Zajedno sa svojim velikim prijateljem Zekrijom Hajrovićem, osnovao je tutinski ogranak Sandžačke demokratske partije (SDP) i postao prvi predsjednik tog ogranka. Uz pomoć svog lidera SDP-a, Rasima Ljajića, uspješno je uvodio Bošnjake iz ovog dijela Sandžaka u državne organe, čime je osigurao njihov ravnopravan položaj.

Hajran Hodžić bio je mnogo više od direktora; bio je simbol borbe za pravdu, jednakost i napredak. Njegov rad i doprinos ostavili su neizbrisiv trag, a sjećanje na njega nastavit će da inspiriše generacije koje dolaze. Njegova posvećenost narodu i neustrašivost u borbi za prava Bošnjaka ostat će vječna inspiracija za sve koji teže pravdi i jednakosti.

Hajran Hodžić preselio je na Ahiret dana 19.06.2024. godine u 7:00 sati u 74. godini života. Dženaza će se obaviti u četvrtak 20.06.2024. godine na groblju Gazilar, a polazi od Islamskog centra Gazilar sa ikindije namaza. Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u ulici Njegoševa C/1. Ožalošćeni: supruga Hajrija, sin Jasmin, ćerke Mersiha i Denisa, braća, sestre, unučad i ostala mnogobrojna rodbina.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *