IZ u Srbiji osudilo Zastrašivanje muslimana u Subotici

604

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji osudio je danas lijepljenje naljepnica sa ilustracijama precrtane džamije na pojedine objekte u Subotici i zatražio od policije da vinovnike privedu pravdi, a muslimanima obezbedi ličnu i imovinsku sigurnost, javlja radio Sto plus.

U saopćenju te vjerske zajednice se navodi da je to jasna poruka muslimanima da je njihov jedini vjerski objekat, Muhadžer džamija, nepoželjan u tom gradu, a sa njim i pripadnici islama koji imaju dobre odnose sa ostalim žiteljima Subotice iz 25 različitih nacionalnih zajednica.

“Mešihat oštro osuđuje ovaj vandalski, antimuslimanski i anticivilizacijski čin koji, osim svoje profašističke i islamofobične poruke u cilju zastrašivanja, pokazuje i solidarisanje sa terorističkim napadom koji je nedavno izveden na Novom Zelandu kada je u džamiji ubijeno 50 muslimana, a 30 njih ranjeno”, saopćila je Islamska zajednica u Srbiji.

Oni su izrazili i zabrinutost jer je Policijska uprava u Subotici nedavno povukla obezbjeđenje ispred džamije koje se nalazilo ispred tog vjerskog objekta od oktobra 2014. godine, kada je pokušano njeno paljenje.

“To je dodatno unijelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane ovog grada”, stoji u saopštenju.

Prema pisanju lokalnih medija u Subotici, naljepnice su osvanule na izlozima dvije radnje u Ulici Matka Vukovića. Policija je saopćila da rade na identifikovanju počinilaca, dok su u Višem tužilaštvu rekli da u tom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela.

izvor radio sto plus