Japanski milijarder Hiroshi Mikitani donirao 8,7 miliona dolara Ukrajini

680

Japanski milijarder Hiroshi Mikitani rekao je danas da će donirati milijardu jena vladi Ukrajine, nazivajući rusku invaziju “izazovom za demokratiju”.Osnivač diva e-trgovine Rakuten Group Inc. rekao je u pismu upućenom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će donacija od milijardu jena (8,7 miliona dolara) ići na humanitarne aktivnosti za pomoć ljudima u Ukrajini koji su žrtve nasilja, prenosi Klix.ba.

Mikitani je rekao da je posjetio Kijev 2019. i sastao se sa Zelenskim.“Moje misli su s vama i ljudima Ukrajine. Vjerujem da je gaženje mirne i demokratske Ukrajine neopravdanom silom izazov za demokratiju”, rekao je Mikitani u svom pismu.

Dodao je da se iskreno nadam da Rusija i Ukrajina mogu riješiti ovo pitanje mirnim putem i da će ukrajinski narod moći ponovno imati mir što je prije moguće.Ruska invazija potaknula je široke finansijske sankcije velikih demokratskih država, dok su pojedinci i organizacije širom svijeta zatražili donacije za pomoć Ukrajini.

Japanska vlada također je najavila sankcije Moskvi, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu izvoza ključnih poluprovodnika organizacijama povezanim s ruskom vojskom.

(24sata.info)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.