Juče je istekao rok koji je SDA dala SDP-u! DA LI JE OVO KRAJ KIJAMET KOALICIJE?

879

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka dala je rok do 7. juna Sandžačkoj demokratskoj partiji da podrže njihov prijedlog, o promjeni naziva ulica i trgova u skupštinama Novog Pazara i Sjenice, i uslovila SDP prekidom koalicione saradnje ukoliko ne podrže njihov prijedlog odluke.

Predsjedavajući predsjedništva SDA Sandžaka Salih Hot je 17. maja u pismu predsjedniku Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihadu Hasanoviću naveo da su odbornici te stranke svojim postupcima, ali i njen osnivač Rasim Ljajić izjavama, “grubo prekršili i otkazali važenje Deklaracije o strateškom partnerstvu”.

“Tražimo da vaši odbornici podrže naš prijedlog odluke o nazivima ulica i trgova, ukoliko želite da nastavimo saradnju na ravnopravnim osnovama. Ukoliko ne učinite napor da se ova Deklaracija i naša saradnja nastavi, Deklaracija o strateškom partnerstvu i sa naše strane će prestati da važi 7. juna, o čemu ćemo tog dana obavijestiti javnost”, napisao je predsjedavajući predsjedništva SDA Sandžaka Salih Hot u pismu predsjedniku Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihadu Hasanoviću.

On je Hasanovića pozvao da pomogne da se, kako je rekao, ta nepravda prema građanima Novog Pazara i Sjenice otkloni i podsjetio ga da SDA Sandžaka još uvijek nije dobila odgovor na pisani zahtejv od 9. maja za započinjanje razgovora o otvorenim temama.

Sandžačka demokratska partija se nakon ove svojevrsne ucjene oglasila navodeći da ne prihvata “ultimatume SDA Sandžaka” istovremeno ocijenivši da je poziv te stranke da se prihvati njihov prijedlog za nazive ulica i trgova “najobičniji izgovor da se raskine koalicija, a da se krivica za to svali na SDP”.

Izvor Sandzak Danas/Sandzacke