Jusuf Nurkić, košarkaš Portanda, obukao majicu sa imenima poginulih bošnjački heroja vojnika (video,foto)

616

Jusuf Nurkić, košarkaš Portanda koji zbog povrede ne igra u polufinalu Zapadne konferencije protiv Denvera,oduševio navijače u BiH, kao i sve bošnjake širom svijeta, ali nesumnjivo izazvao je bijes navijača u Srbiji sa majcom u kojoj se pojavio u dvorani Blejzersa.

On je obukao majicu sa imenima poginulih heroja vojnika iz ratova devedesetih, koji u bošnjačkoj javnosti imaju status heroja. Zanimljivo je da na početku utakmice nije pokazivao majicu jer je imao preko duks, ali je tokom meča skinuo.

Na Fejsbuku je podijelio video sluša i pjeva kasidu “Devet heroja”. Riječ je o kasidi posvjećenoj devetorici vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić i Enver Šehović.

Inače, Izet Nanić bio je komandant 505. bužimske brigade Armije BiH, školovani oficir JNA koji je sa početkom rata otišao braniti svoj narod od agresora.

Svi ostali borci nisu osuđeni ratni zločinci, i čuvali su se vojnog kodeksa.