Kako je Milovan postao Safet: Put promjene vjere i identiteta /VIDEO/

Kako je Milovan postao Safet: Put promjene vjere i identiteta /VIDEO/

995

Milovan je 1992. godine promijenio ime u Safet, prešao na islam i osunetio se, ali svoje pravoslavne korijene nije zaboravio. U srcu Bosne, nedaleko od Ilijaša blizu Sarajeva, živi čovjek koji je svojim izborom nadmašio konvencionalne granice vjere i nacionalnosti.

Rođen u mješovitoj porodici, gdje je otac bio pravoslavac a majka katolkinja, Safet je odrastao u jugoslavenskom duhu neopredijeljenosti za bilo koju religiju.

“Nikada nisam osjećao pripadnost bilo kojoj vjeri, iako sam bio okružen muslimanima,” objašnjava Safet. “Ali 1992. godine, kada se Jugoslavija raspala, osjetio sam potrebu da pronađem svoje mjesto.”

Tada je kao Milovan, Safet bio aktivan u lokalnoj politici, promovisao jugoslavenske vrijednosti i osjećao se povezano sa muslimanskom zajednicom.

“Bio sam vrlo blizak s muslimanima, pomagao sam kad god je trebalo. I kad sam stao pred govornicu, rekao sam da želim ostati Jugoslaven, ali da ne želim zanemariti ni muslimansku stranu svoje zajednice.”

Odluka o promjeni imena i vjere nije došla lako.

“To je bio moj izbor. Odlučio sam promijeniti ime, preći na islam, i uzeti prezime Bosanac. Razgovarao sam sa pokojnim ocem i shvatio da, iako sam promijenio vjeru, ne zaboravljam svoje pravoslavne korijene,” ističe Safet.

Safetov put od Milovana do Safeta simbolizira duboku ličnu transformaciju usred političkih i socijalnih previranja vremena. Njegova priča svjedoči o složenosti identiteta u modernom svijetu i pokazuje kako pojedinci mogu naći smisao i pripadnost preko granica koje često smatramo nepremostivim.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *