KRIZA U KOALICIJI ILI POLITIČKI PERFORMANS?

KRIZA U KOALICIJI ILI POLITIČKI PERFORMANS?

588

Izlazak iz sale odbornika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, nakon što je, na prijedlog Srpske napredne stranke (SNS) i uz podršku Sandžačke demokratske partije (SDP), glasovima većine sa dnevnog reda zasjedanja Skupštine grada Novog Pazara sklonjen njihov prijedlog o promjeni imena ulica, mogući je nagovještaj izmjena u vladajućoj koaliciji, javlja list “Danas”.

Na čelu Novog Pazara je koalicija okupljena oko SDP-a (koju je osnovao Rasim Ljajić), SNS i SDA. U opoziciji je Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, ali odbornici ove partije u srijedu uveče prisustvovali su nastavku zasjedanja i omogućili usvajanje svih tačaka dnevnog reda, uglavnom izvještaja o radu javnih preduzeća.

Ako se tome doda i očigledno “relaksiranje” odnosa između nekada žestoko posvađanih SDP i SPP, pitanje koje se nameće je i da li je ovo nagovještaj mogućih promjena u vladajućoj koaliciji? Da li će Ugljaninova SDA izaći, a Zukorlićeva SPP postati dio vladajuće koalicije? Ta mogućnost se odavno pominje u ovom gradu, ali još je sve neizvjesno. Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” Muamer Bačevac nije mogao da odgovori šta će biti sa koalicijom sa SDA Sandžaka, ali je istakao da su oni otvoreni za razgovore.

Foto: Skupština Grada Novog Pazara
“Nisam uspio da se danas vidim sa njima, ali smo otvoreni za razgovor i saradnju. Vidjet ćemo šta će biti sa koalicijomć”, kazao je Bačevac novinarima. SDA prijedlog promjene imena ulica, Bačevac je ocijenio kao “populizam i želju za političkim profiterstvom i promocijom”.

“Imenovanje ulica je složen proces i ima nekoliko stepenika. SDA Sandžaka je sve to zaobišla i ‘grunula’ prijedlog na Skupštinu što mi nismo mogli da prihvatimo. Da su zaista imali želju da se promjene nazivi ulica, poštovali bi proceduru, a ovo nikako drugačije ne vidim nego kao iznenađenje koje ne ide u korist građanima Novog Pazara i Bošnjacima”, poručio je Bačevac.

Šef odborničke grupe SPP u Skupštini Novog Pazara, Jahja Fehratović, ocijenio je da je napuštanje sjednice lokalnog parlamenta odbornika SDA “početak raskola” u njihovoj koaliciji sa SDP. U izjavi za radio Sto plus Fehratović je kazao da će raskol, nervoza i nesuglasice između dvije vladajuće partije imati duboke posljedice po funkcionisanje većine pogotovo jer se, kako je naveo, nalazimo u predizbornom stanju.

“Nije isključeno i da je ovo sve dobro osmišljena priča u kojoj je SDA Sandžaka htjela da nazove ulice u Novom Pazaru po nekim ljudima, ali da, eto, drugi nisu dali. Htjeli su da konsoliduju svoje biračko tijelo koje je u osipanju, jer je većina građana shvatila da se radi o populističkoj i bezidejnoj politici koja nema nikakvu budućnost”, smatra Fehratović.

Foto: SANA
On je rekao da SPP nije glasala o skidanju prijedloga SDA Sandžaka o promjenama naziva ulica sa dnevnog reda iako, kako je rekao, nije ispoštovana procedura. O mogućim promjenama u vladajućoj koaliciji, u SDA se nisu izjašnjavali već su najavili saopćenje, koje nije stiglo do zaključenja ovog teksta. Odbornici je trebalo da raspravljaju i o povećanju cijene prevoza putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju za oko devet odsto u prosjeku, ali je i to skinuto sa dnevnog reda.

SDA je predložila da ulice u ovom gradu, pored ostalih, dobiju Aćif Hadžiahmetović, gradonačelnik Novog Pazara tokom Drugog svjetskog rata kojeg su partizani strijeljali zbog sumnje da je sarađivao sa okupatorom, ali i Alija Izetbegović, Ibrahim Rugova, Adem Demaći. SDA smatra da i pojedini historijski događaji zavređuju ulicu, kao što su Sjenička konferencija iz 1917. godine na kojoj su se gradonačelnici sandžačkih opština izjasnili za nezavisnost i ZAVNOS, koji je tražio autonomiju za Sandžak u okviru posleratne socijalističke jugoslovenske federacije.

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP decembra 2016. ove dvije partije formirale su koaliciju u sve tri većinsko bošnjačke sredine, gradu Novom Pazaru i opštinama Sjenici i Tutinu. Za razliku od Novog Pazara gdje je SDP vodeća, a SDA manja stranka koalicije, u Sjenici i Tutinu je obrnut slučaj.

Liste koje su podržale ove dvije partije imaju većinu i u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, nacionalnom vijeću bošnjačke manjine, dok je lista bliska Zukorliću u opoziciji. Eventualni raspad koalicije u Novom Pazaru, sigurno bi doveo u pitanje i vlast u Sjenici, Tutinu i BNV.

Izvor: Danas