albin kurti

Kurti: Srbija jačanjem satelitskih paradržava želi susjede prikazati disfukcionalne

269

Za Al Jazeeru govorio je Albin Kurti, premijer Kosova o odnosima sa Srbijom, geopolitičkim izazovima regije te posljedicama američkog povlačenje iz Afganistana za Kosovo.

Voditelj je podsjetio na 2018. godinu, kada su Srbija i Kosvo skoro postigli dogovor o razmjeni teritorije sa većinskim srbijanskim, odnosno kosovskim stanovništvom.

Kurti je odbio ovaj prijedlog.

“Ovo nije nikakvo rješenje. Naprotiv, pogoršalo bi situaciju. Želim demokratska, mirna rješenja. Razmjena teritorija je pristup koji bi nas uvukao u sukobe iz 1990-ih, a ne bi bili ograničeni na odnos Srbije i Kosova, nego bi se proširilo na šest zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Kurti.

Napominje da mu se nije dopao takav pristup u kojem se “predsjednici ili premijer ponašaju kao srednjovjekovni vladari i smatraju državnu teritoriju privatnim vlasništvom”.

Poručio je kako je taj projekat propao, ali da u Beogradu i dalje živi ta ideja.

“Tamo sve susjedne zemlje, koje nisu integrisane u Europsku uniju, poput BiH, Crne Gore i Kosova, smatraju privremenim državama. Srbija ojačavanjem satelitskih paradržava želi susjede prikazati kao disfukcionalne i pretvoriti ih u propale države. Kosovo to neće dozvoliti”, napomenuo je Kurti.

Poručio je i kako Beograd “ne želi integraciju Srba, ne samo na Kosovu, nego i u Crnoj Gori, ili BiH jer ih želi koristiti za prevlast svoje države ili nacije”.

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.