rasim ljajic

Ljajić: Pogledajte kako Novi Pazar danas izgleda: ”Ozbiljan grad u kojem se susreću i prožimaju tradicija i modernost”

994

Siguran sam da neće biti drugog kruga na predsjedničkim izborima.

Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije i nekadašnji ministar, na predstojeće izbore izaći će u koaliciji sa SNS. Dogovor su, kaže u intervjuu za naš list postigli veoma brzo, a uvjeren je da će odnijeti pobjedu na svim nivoima.

– Vjerujte, o kvotama i procentima smo pričali dva minuta, a sat vremena o toku kampanje i planovima i projektima koje treba da realizujemo. Posle deset godina saradnje, bilo je logično da se ona nastavi i u ovom izbornom ciklusu.

U Sandžaku su prethodnih mjeseci bile povećane međunacionalne tenzije, šta je vaša poruka građanima koji tamo žive?

Bilo je incidenata za koje želim da vjerujem da su sporadičnog karaktera. Ako smo uspjeli u ratnim devedesetim godinama da očuvamo mir u Sandžaku, zahvaljujući prije svega građanima, onda sam siguran da sada možemo da obezbjedimo stabilnost i razvoj. Nacionalizam nikom ništa dobro nije donio. Uprkos svim našim razlikama, siguran sam da svima ide u prilog da tražimo teme koje su od zajedničkog interesa. Valjda ćemo se lako složiti da je svima od koristi da imamo dobre puteve, škole, bolnice, fabrike, kulturne i sportske institucije. Ako sarađujemo na tim temama, to ne znači da će neko biti manji Bošnjak ili Srbin. Nečiji identitet niko niti može, niti želi da dovodi u pitanje.

Naveli ste da je u Sandžak jako puno ulagano, na koje projekte ste posebno ponosni?

 Ako je neko bio u Pazaru prije više od deset godina i ako sada dođe, sigurno će reći da to nije isti grad. Početkom 2000. godine, u cijeloj opštini je bilo sedam odsto asfaltiranih ulica, imali smo dijelove grada koji u 21. veku nemaju vode za piće. Dom kulture je bio bez grejanja, a fudbalski stadion je ličio na običnu livadu. Danas Pazar izgleda kao ozbiljan grad u kojem se susreću i prožimaju tradicija i modernost. I najveći dio te infrastrukture izgrađen je zahvaljujući ulaganjima iz državnog budžeta, a manji deo zahvaljujući inostranim donacijama. Takođe, sada je cio Pešter povezan novim putevima, od Sjenice do Tutina putuje se za manje od sat vremena. Doskora je to bila misaona imenica. I niko nije vjerovao kada je Vučić najavio da će se svi ti putevi asfaltirati, a urađeno je i više nego što se i obećalo. Naravno, najveći i najvažniji projekat je izgradnja auto-puta od Beograda do Boljara preko Pešteri, čija izgradnja počinje u martu, zatim izgradnja brze ceste od Kraljeva do Pazara, trenutno se radi projektno-tehnička dokumentacija i, naravno, izgradnja Kliničko-bolničkog centra, čija je vrijednost s opremom preko 70 miliona evra.

Poručili ste i da je najlogičnije da Aleksandar Vučić bude predsjednički kandidat, očekujete li njegovu pobjedu u prvom krugu?

– Svakako treba da učinimo sve da naš kandidat pobjedi u prvom krugu. To je lakše i mnogo izvesnije nego da čekamo drugi krug, gde bi došlo do udruživanja svih ostalih opozicionih kandidata protiv Vučića. Siguran sam da drugog kruga neće biti.

Prije prošlih izbora ste izjavili da idete iz Vlade, ali da ćete se vratiti, pa da li vas nakon ovih izbora možemo vidjeti u novoj vladi?

O tome mogu da razmišljam i govorim posle 4. aprila, kada vidimo rezultate izbora. Prvo moramo da skočimo, pa da kažemo „hop“.  To znači da prvo moramo da pobjedimo da bismo govorili o ministarskim mjestima.

Dok niste bili u Vladi, bili ste aktivni u stranci i često ste bili na terenu, šta su vam rekli građani, šta ih najviše muči?

– Najiskrenije, ljude manje zanima neka politička i ideološka priča, a mnogo više riješavanje njihovih ličnih problema. Nekada su me ljudi u negotinskim selima pitali o MMF, danas pitaju o subvencijama za stoku i hladnjačama za voće. Nekada ih je zanimalo šta je rekla Karla del Ponte, a sada negoduju što je neko drugi zaposlen, a ne njihov sin ili ćerka. Ukratko, ljude boli nepravda, a ekonomska i socijalna pitanja su za njih prioritetna.

Tatjana Matić je bila predstavnik vaše stranke u Vladi Srbije, da li ste zadovoljni njenim radom u Vladi ili je nešto moglo bolje?

Više puta sam rekao da sam sasvim zadovoljan onim kako je obavila posao, u dosta teškim okolnostima, s obzirom na pandemiju i njene posledice na turizam, pa i na cijelu privredu. Međutim, neki drugi funkcioneri na drugim nivoima nisu zaslužili prelaznu ocenu i sigurno će biti promjena ukoliko budemo dio vlasti i u narednom mandatu.

Aleksandar Šapić će biti kandidat vaše koalicije na beogradskim izborima, kakve su njegove šanse?

– Vjerujem u pobjedu i u Beogradu. Možda ona neće biti tako ubjedljiva kao na parlamentarnim izborima, ali će naša koalicija imati dovoljno mandata da i sama može da ima većinu.

Socijalisti su kandidovali advokata Tomu Filu, jedan dio opozicije Vladetu Jankovića, radikali Miljka Ristića, čini se da će u Beogradu biti velika borba, kako vi to komentarišete?

– Već sam rekao, razlika će biti manja između nas i opozicije, ali će pobjeda biti dovoljno velika da se relativno lako formira vlast. Puno toga je urađeno u Beogradu i siguran sam da će građani to znati da vrednuju.

Kada biste u dvije rečenice morali građanima da kažete zbog čega treba na predstojećim izborima da glasaju za vašu koaliciju, šta biste im rekli?

– Sve ono što smo uradili u proteklom periodu i rezultati koje smo postigli daju nam za pravo da tražimo mandat za realizaciju novih planova, ciljeva i projekata da bi građani živeli još bolje.

Ne slavim rođendane

U Antaliji su vam tamošnje vlasti laserima nedavno čestitali rođendan, kako ste se osjećali u tom trenutku?

– Odavno sam prestao da slavim rođendane. Ali su mi prijatelji stvarno priredili veliko iznenađenje. Pojma imao nisam, niti sam šta naslućivao, a kad sam to primjetio, nekako sam se čudno osjećao. Neka kombinacija stida i detinjastog zadovoljstva.

Napisao sam još jednu pjesmu

Da li ste se bavili još nečim ili ste samo bili fokusirani na jačanje stranke? Da li ste možda pisali pjesme?

– Bavio sam se onim što inače volim da radim, a za šta nisam imao vremena dok sam bio ministar. Puno sam putovao po Srbiji, dosta čitao i pomalo pisao. Upravo završavam pjesmu koju bi trebalo da snimi jedan naš pjevač.

(Alo)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.