MASA zatražila od Skupštine razriješenje Zukorlića

737

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) saopštila je da je zabrinjavajuće sa koliko osvetoljubivosti i gnijeva se u Narodnoj skupštini Srbije ovih dana govorilo o Univerzitetu u Beogradu osudivši riječi predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića.

Umjesto da najviše zakonodavno tijelo u Srbiji, navodi se u saopštenju, raspravlja o razriješenju ministra finansija Siniše Malog, svjedoci smo da se po ko zna koji put krivci proglašavaju za žrtve i da se jedan važan i osetljiv proces pretvara u farsu.

„Stiče se utisak da se pojedini narodni poslanici ponašaju kao ostrašćeni navijači na fudbalskoj utakmici koji bi, bjesni zbog toga što im je sudija isključio jednog igrača, sada najradije uleteli na teren i sami uzeli pravdu u svoje ruke“, ističe MASA u saopštenju za medije.

Posebno je zabrinjavajuće, dodaju, što u tome učestvuje predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić koji je odluku Odbora za profesionalnu etiku BU nazvao „pobunjeničkom akcijom na Univezitetu“.

MASA u saopštenju podsjeća da je Zukorlić pozvao parlamentarnu većinu da se obračuna sa Univerzitetom rečima „ili će oni vas ili ćete vi njih“.

„Kako se ovde ne radi o fudbalskoj utakmici niti bijesnim navijačima već o najvažnijim institucijama ovog društva zahtevamo od predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković da osudi izjave pojedinih poslanika i da zbog izrečenih pretnji Beogradskom univerzitetu, pokrene proceduru po hitnom postupku za razriješenje Muamera Zukorlića sa mjesta predsjednika skupštinskog odbora za obrazovanje“, poručuju u saopštenju.

U protivnom, navode, biće prinuđeni da obaveste predstavnike svih relevantnih međunarodnih organizacija o otvorenim prijetnjama i zastrašivanju kojima su sve češće izložene akademske institucije i njihovi zaposleni u Srbiji.

Dodaju da će pozvati i kolege ali i ostale zainteresovane građene da se priključe njihovom zahtevu.

„Najviše institucije vlasti moraju biti garant autonomije univerziteta, a ne instrumenti za kontrolu i disciplinovanje univerziteta i zaposlenih na njemu“, zaključuje MASA

 

 

 

Izvor Danas

Foto: Fonet/Nenad Đorđević