MLADIĆI ZAROBLJENI U SNIJEGU NA putu NOVI PAZAR – GOLIJI, još traje akcija spasavnja

1054

U zaseoku Daničnjak u snježnim nanosima ostali su mladići do kojih su se nakon višečasovne borbe probile ekipe Civilne zaštite i dopremile im neophodne namirnice.

Iako bar kalendarski do proleća brojim sitno, iz pojedinih dijelova Zapadne Srbije stižu prizori kao da je decembar. Na Goliji je trenutno zavejan put koji vodi prema Novom Pazaru, a kritična dionca Preko Brdo – Odvraćenica neprohodna je za saobraćaj. Snežni smetovi dostižu visinu od nekoliko metara, a jak vetar i dalje otežava posao putarima.

Nakon prestanka padavina mehanizacija je upućena na teren, putari kao i tokom čitave zimske sezone nadljudskim naporima se bore sa ogromnim snježnim nametima i trudimo se da koliko smo u mogućnosti put osposobimo. Ogromne količine snega ovdje nisu nikakva rijetkost, a snežnih padavina na Goliji nije bilo samo u avgustu mjesecu. Za sve one ljubitelje adrenalina još jedan apel da ne kreću na put ovom dionicom, jer ako u drugim dijelovima zemlje samo počne da pada kiša na ovoj planini verovatno je mećava – izjavio je za RINU Vitomir Arsović iz “Puteva Ivanjica”, piše Telegraf.

Osim ove dionice koja prolazi ispod najvišeg vrha Golije, svi putevi prvog prioriteta na teritoriji opštine Ivanjica su prohodni, ali u pojedinim zaseocima postoji par putnih pravaca koji su i dalje odsječeni od centara mjesnih zajednica. U zaseoku Daničnjak u snježnim nanosima ostali su mladići do kojih su se nakon višečasovne borbe probile ekipe Civilne zaštite i dopremile im neophodne namirnice, a očekuje se da će put biti prohodan u narednih 48 sati.

– Radi se o jako teškom terenu, u pitanju je makadamski plnaninski put. Ekipe i mehanizacija su upućene na taj teren i čine sve da osposobe putni pravac, kako bi mladići koji su ostali zavejani mogli normalno da funkcionišu. Dopremljene su im neophdone namirnice i ekipe Civilne zaštite su u kontaktu sa njima. Očekujemo da će put do njih uskoro biti potpuno prohodan. Sve dionice se čiste po prioritetima, saobrćaj na svim magistralnim i državnim putevima koji prolaze kroz našu opštinu odvija se nesmetano – rekao je predsjednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović

Martovski sneg zadao je velike probleme i mještanima novovaroških sela, mećava na planini Zlatar odsjekla je nekoliko loklanih putnih pravaca. Mehanizacija je na terenu i pokušava da se probije kroz snježne nanose. Ukoliko ne bude novih padavina ukidanje vanredne situacije koja je proglašena na teritoriji četiri mjesne zajednice očekuje se nardnih dana.

(Kurir.rs/Telegraf)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.