Ponedjeljak, 12 Maja, 2025

Mlekara Zornić: Od porodičnog domaćinstva do lidera mlekarstva na Pešteri

Share

TUTIN – U vremenu kada su mnoga sela ostajala bez stanovnika, a stočarski krajolici zarastali u korov, jedna porodica iz Tutina odlučila je da ne pristane na poraz. Porodica Zornić, poznata po generacijama predanih poljoprivrednika, postavila je temelj ne samo za sopstvenu budućnost, već i za opstanak čitavih sela Pešterske visoravni.

Mlekara Zornić, osnovana 1996. godine u najtežim godinama postjugoslovenske krize, danas je simbol stabilnosti i razvoja, sa dnevnim otkupom od 25 do 35 tona mleka i više od 1000 kooperanata.

  • “Mi smo poljoprivredna porodica od vajkada, i kada su svi odustajali, verovali smo da ako ima za nas – biće i za druge,” priča Murat Zornić, osnivač mlekare.

Devedesete su donele nesigurnost i neizvesnost. U gradovima su nedostajale osnovne životne namirnice, dok su seljaci bacali višak mleka jer nisu imali kome da ga prodaju. U tom haosu, Zornići su doneli hrabru odluku – da otvore mlekaru koja će prerađivati domaće mleko i time stvoriti siguran otkup za lokalne stočare.

  • “U to vreme u Tutinu nije postojala mleka. Ljudi su čekali u redovima za mleko koje je stizalo iz Kraljeva, dok su seljaci bacali višak. Tada sam shvatio – vreme je da se nešto preduzme,” kaže Murat.

Zahvaljujući sigurnom otkupu i redovnim isplatama na svake dve nedelje, mnogi poljoprivrednici odlučili su da ponovo prošire svoja stada. Pešterska sela su se preporodila – livade su obrađene, štale modernizovane, a zemljište sređeno kao nikada pre.

  • “Danas je zadovoljstvo pogledati sela u ovom kraju. Ima stoke, ima objekata, ima naroda. Ljudi su se vratili svom imanju,” ističe Zornić.

Mlekara Zornić ispunjava sve evropske standarde – poseduje HACCP, ISO i halal sertifikate, a objekat je kategorizovan kao “Kategorija 1” za izvoz u EU. U proizvodnji se koristi najsavremenija oprema iz uvoza, a posebna pažnja posvećuje se kontroli kvaliteta.

Proizvodi mlekare – pasterizovano mleko, jogurt, pavlaka, paprika u pavlaci, feta sir poznat kao “pešterski” – izvoze se u Crnu Goru i Albaniju, dok se višak mleka prodaje renomiranoj firmi Imlek.

Mlekara Zornić je porodična firma u punom smislu reči – Murat vodi posao zajedno sa svoja tri sina, dok svaki član porodice ima jasno definisanu ulogu. Najstariji sin je tehnolog i vodi proizvodnju, dok se braća i rodbina bave logistikom i organizacijom.

  • “Imanja nismo zapustili. Naše njive su i danas obrađene, ograđene i uredne. Često posle posla u mlekari odem tamo da se odmorim. To je naša duša,” iskreno priča Murat.

U firmi radi više od 40 radnika, većinom iz lokalne sredine, a mlekara raspolaže i vozilima za letnju i zimsku upotrebu, kako bi mleko moglo da se otkupi i po najtežim vremenskim uslovima. Često su upravo vozila mlekare prva koja probijaju snežne nanose do zavejanih sela.

“Nije lako, ali znamo da od nas zavisi mnogo ljudi. To nas i drži,” kaže Zornić.

Za kraj, Murat Zornić nema velike reči ni pompezne ciljeve – samo želi da firma funkcioniše, da porodica ostane na okupu i da unuci imaju gde da nastave.

  • “Ne gledam daleko unapred. Želim samo da radimo dokle god možemo. Sve ostalo će doći svojim tokom.”

U zemlji koja se često suočava sa odlaskom mladih i gašenjem sela, priča Mlekare Zornić je svedočanstvo da je moguće drugačije. Da je moguće živeti od zemlje – i sa zemljom. Pogledajte video prilog ispod teksta.

Slični članci

Local News