Muamer Zukorlić napao Tursku u Skupštini  ‘Kome su Turci braća, vama Srbima ili nama Bošnjacima’ (V    Video)

Muamer Zukorlić napao Tursku u Skupštini ‘Kome su Turci braća, vama Srbima ili nama Bošnjacima’ (V Video)

848

Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić, na današnjem zasijedanju Narodne skupštine Srbije, postavio pitanja prisutnim članovima Vlade Republike Srbije o neravnomjernom investiranju u Sandžak i druge dijelove Srbije, istom otvaranju fabrika na području Republike Srbije i Sandžaku.

Do sada sam to više fakturisao mojim kolegama političarima iz Sandžaka, kaže Zukorlić, međutim očito da nije u pitanju samo njihova krivica, zapravo ne znam čija je, ali očekujem od predstavnika Vlade da nam daju ovdje odgovor u vezi sa tim – zašto nemamo investicija u Sandžaku, i kada će ih biti upitao je akademik Zukorlić.

“Mi već godinama, na području Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Nove Varoši, Prijepolja nemamo niti jednu investiciju. Samim zbližavanjem Republike Srbije i Republike Turske, mi Bošnjaci smo se posebno radovali, računajući da dolaze braća Turci, pa će krenuti fabrike i sa te strane. Posmatrali smo i došle su turske fabrike i njih oko 500 je već otvoreno na raznim područjima Republike Srbije. Međutim, nakon svega, ja više ne mogu da znam kome su Turci više braća, nama Bošnjacima ili vama Srbima.“, naglasio je akademik Zukorlić.
Premijerka Ana Brnabić je kazala da je Vlada Srbije naslijedila brojne neriješene situacije iz prošlosti, te da su se paralelno morala rješavati strateška ali i bitna lokalna pitanja, te da je to razlog zbog čega ova Vlada nije imala dovoljno prilike da investira u Sandžak.

“Tako da Vam ja obećavam rješavanje problema i u strateškom partnerstvu sa Turskim investitorima, kao i što ste sami rekli, i ja im dugujem veliku zahvalnost zato što posebno idu u lokalne samouprave i oblasti gdje ne idu drugi investitori, a još uvjek fali kvalitetna infrastruktura, da ćemo se fokusirati i na Rašku oblas “, odgovorila je premijerka Brnabić.

Drugo pitanje Zukorlić je uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova, a tiče se antimuskimanskih letaka, plakata i natpisa, koji su se pojavili na području Subotice. Šta je MUP preduzeo na tome polju jer smo dobili informaciju uznemirenosti pripadnika IZ na području Subotice, upitao je akademik Zukorlić.

“Što se tiče vašeg pitanja, istraga je pokrenuta vezana za letke u Subotici, što zaista jeste uznemiravajuće i ne smijemo dozvoliti da posebno u sredinama koje su multinacionalne, da bilo ko, na bilo koji način, sebi daje za pravo da može ugrožavati makar spokoj, a da ne kažem bezbjednost građana koji su bilo koje vjeroispovjesti. Ja sam uvjeren da će Policija doći do informacija ko je štampao letke, ko ih je distribuirao i ko je organizator te akcije “, odgovorio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Treće pitanje se odnosilo na stradanje mladog Novopazarca Ernada Bakana: Zašto se dopustilo da istraga teče iza vela tajne, upitao je akademik Zukorlić.

“Kao posljedica nesreće gdje je stradao Ernad Bakan iz Novog Pazara, koja se dogodila početkom marta u Zemunu, moram Vam kazati da ništa nije bilo pod velom tajne. Na određenim društvenim mrežama ljudi pokušavaju da dokažu da se ništa ne zna, a zapravo se sve zna. Osoba koja je upravljala vozilom i udarila pokojnog momka, se zaustavila na tom mjestu, sačekala patrolu policije, privedena Tužilaštvu, napisana je krivična prijava i odgovarat će pred sudom za svoj postupak. Dakle, hoću da Vas uvjerim da ništa nema da nije čisto“, odgovorio Stefanović.

 

SANA