Musliman novi ukrajinski ministar odbrane – Krimski Tatar iz muslimanske porodice Rustem Umerov

343

Rustem Umerov, vodeći član zajednice krimskih Tatara i istaknuti pregovarač u razgovorima s Rusijom, najavljen je kao novi ukrajinski ministar odbrane.

Rođen u Uzbekistanu za vrijeme sovjetske ere, Umerov je bio jedno od mnogih tatarskih djece koja su se vratila na Krim kada je njihovim porodicama napokon dopušten povratak nakon godina prisilne deportacije. Njegovo iskustvo u telekomunikacijama koje je započelo 2004. godine omogućilo mu je poslovnu stranu, ali politika je bila njegova prava strast.

Kao parlamentarac, Umerov je bio ključna figura u nastojanju Ukrajine da preokrene rusku aneksiju Krima 2014. godine. Osim toga, služio je kao blizak savjetnik Mustafi Džemileva, poznatog vođe krimskih Tatara.

Uprkos teškim odnosima s Rusijom, posebno nakon aneksije Krima, Umerov je uspješno vodio razgovore s ruskim zvaničnicima o nizu pitanja, od razmjene zatvorenika do evakuacije civila.

Njegova sposobnost za pregovaranje i zastupanje interesa Ukrajine ponovno je došla do izražaja kada je bio dio tima koji je pregovarao o izvoznim koridorima za ukrajinsko žito preko Crnog mora, iako je sporazum kasnije narušen od strane Rusije.

Nakon što je postao šef Fonda za državnu imovinu prošle godine, Umerov je dobio zadatku da se bavi izazovima korupcije, koji su bili posebno izraženi u procesu privatizacije Ukrajine.

Predsjednik Zelenskiy, u svojoj najavi o nominaciji, istaknuo je Umerovu važnost za ukrajinsku političku scenu, naglašavajući da parlament “dobro poznaje ovu osobu”. S obzirom na njegovu impresivnu karijeru i predanost Ukrajini, Umerov je očigledan izbor za vođenje Ministarstva odbrane u ovim izazovnim vremenima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.