NAJHRABRIJA ŽENA RUSIJE: Marina objasnila zašto je upala u program Putinove TV /VIDEO/

1356

Marina Ovsjanikova, novinarka ruske državne televizije, uhapšena je danas nakon što je tokom emitovanja dnevnika, upala u kadar iza prezenterke noseći anti-ratnu parolu.

Pre nego što se odlučila na ovaj korak, ona se oglasila i video snimkom putem društvenih mreža, a u kojem je između ostalog rekla i to da je ono što se dešava na tlu Ukrajine, agresija.

“Odgovornost za ovu agresiju leži na ramenima samo jedne osobe, Vladimira Putina“, rekla je ona, misleći na ruskog predsednika.

Ovsiannikova koja preko oca vuče korene iz Ukrajine, takođe je pozvala Ruse da prisustvuju antiratnim protestima u zemlji kako bi zahtevali prekid rata, uprkos gušenju demonstranata.

“Samo mi imamo moć da zaustavimo sve ovo ludilo… Ne mogu nas sve strpati u zatvor“, rekla je ona.

Grupa za prava građana OVD-Info saopštila je da je Ovsiannikova privedena u Moskvi ubrzo nakon njenog protesta.

Šta je sve rekla Ovsiannikova u snimku

“Ovo što se dešava u Ukrajini je zločin, i Rusija je agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na ramenima jedne osobe. Ta osoba je Vladimir Putin. Moj otac je Ukrajinac, moja majka je Ruskinja, i oni nikada nisu bili neprijatelji. Ogrlica oko mog vrata je simobol koji govori da Rusija mora pod hitno da obustavi bratoubilački rat dok se naš bratski narodi mogu pomiriti

Na nesreću, poslednjih godina sam radila za Prvi kanal, radeći na propagandi Kremlja, i duboko me je sramota zbog toga. Stidim me je što sam dozvolila da se emituju laži na televiziji. Sramota me je što sam bila deo “zombiranja” ruskog naroda. Bili smo tihi 2014 godine kada je sve počelo. Nismo izašli na proteste kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Jednostavno smo gledali taj anti čovečanski režim.

I sada ceo svet nas je odgurnuo od sebe. I narednih deset generacija naših pokolenja neće se oprati od sramote ovog bratoubilačkog rata. Mi smo Rusi: Misleći, inteligentni. Samo je na našoj psihičkoj snazi da zaustavimo ovo ludilo momentalno. Izađite na protest. Ne plačite se ničega. Ne mogu sve da nas zatovre.”

Ovsiannikova bi mogla da se suoči sa zatvorskom kaznom prema novouvedenom ruskom zakonodavstvu koje je kriminaliziralo širenje bilo čega što se smatra “lažnim vestima“ o ruskoj vojsci. Oni koji su po zakonu krivi mogli bi se suočiti sa zatvorom do 15 godina. Ona bi takođe mogla da se suoči sa pravnim posledicama zbog podsticanja “građanskih nemira“ govoreći Rusima da protestuju.

Ruska državna televizija je u velikoj meri prikazala rusku invaziju na Ukrajinu kao odbrambenu „specijalnu vojnu operaciju“ koja ima za cilj „oslobađanje“ Ukrajine i zaštitu građana u oblasti Donbasa koju je Rusija pripojila od onoga što Putin lažno navodi da je ukrajinski „genocid“.

Rusija je u međuvremenu zabranila Fejsbuk, Tviter i Instagram, kao i niz nezavisnih ruskih medija koji su kritički izveštavali o ratu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.