Draginja Vuksanović Stanković

“Neka ne računaju da ću pod ruku zajedno sa onima koji kidišu na Crnu Goru”: Draginja Vuksanović-Stanković

361

Ono što se desilo u crnogorskoj prijestonici nijesu belvederske vrijednosti – ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković komentarišući odluku ove stranke da vlast na Cetinju formiraju sa Starom gardom LSCG, uz “bezuslovnu podršku“ Ure i Demokrata.

“Neka niko ne računa da ću pod ruku zajedno sa onima koji kidišu na Crnu Goru! Ni juče, ni danas, ni nikad”, poručila je Vuksanović-Stanković, napomenuvši da ima onih”,koji će se svim srcem i do kraja boriti za crnogorsko Cetinje i belvedersku Crnu Goru“.

Reakcija potpredsjednice SDP-a odslikava samo djelić žestokih rasprava koje se u toj partiji vode od časa kada su definitivno propali pregovori sa DPS-om oko formiranja vlasti na Cetinju i kada je tamošnji odbor SDP-a, uz podršku predsjednika stranke Raška Konjevića, odlučio da sklopi savez sa Starom gardom, uz dogovor o bezuslovnoj podršci Ure i jedine parlamentarne srpske stranke – Demokrata.

Već u ponedjeljak, nekoliko sati prije sjednice Skupštine prijestonice, Mirko Jovović sa izborne liste “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje“ odlučio je da napusti taj blok, nakon što je objavljena informacija o paktu SDP-a sa Demokratama i Urom.

“Način na koji se počelo djelovati i strana kojoj se okrenulo nijesu na nivou mojih principa i tu je suštinska razlika”, saopćio je Jovović.

Istog dana oglasio se i Cetinjanin koji živi na Novom Zelandu Vukan Čavor, koji je javno podržao listu “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje“, poručujući da povlači podršku.

“Smatram da se ni u kom slučaju nije smjelo poći s Belvedera, a završiti u zagrljaju sa partijama koje su silom na sramotu ustoličile popa crkve Srbije. Za to se nijesmo ni zalagali, ni glasali”, naglasio je on, pored ostalog.

Tokom dana je vrilo u opštinskom odboru SDP-a, ali i u centrali u Podgorici.

Ipak, nije bilo uzmaka: glasovima SDP-a, Stare garde LSCG, Demokrata i Ure, u ponedjeljak je izabrana i nova predsjednica cetinjskog parlamenta – dvadeset šestogodišnja Milena Vujačić, iz Stare garde.

Odmah potom uslijedile su brojne reakcije po društvenim mrežama. Ne samo od pristalica DPS-a ili građanskih aktivista koji su govorili o kršenju “principa i ideja Belvedera i šurovanju sa zagovornicima Crkve Srbije“: brojni glasači i simpatizeri SDP-a osuli su paljbu na predsjednika lokalnog odbora Nikolu Đuraškovića, ali i na vrh partije.

Najviše je na “udaru“ bila Draginja Vuksanović- Stanković koja je jedna od omiljenih političkih ličnosti na Cetinju i koja je svoju popularnost izgradila beskompromisnim stavovima uperenim protiv kleronacionalističkih partija i Vlade Zdravka Krivokapića.

Tvit koji je juče oko podne objavila potpredsjednica SDP-a samo je blaga refleksija burne rasprave na Predsjedništvu te stranke, kada je došlo do oštre konfrontacije upravo između Vuksanović-Stanković i Đuraškovića.

Prema informacijama Pobjede, jedan broj članova Predsjedništva nije osporavao stavove Vuksanović- Stanković, smatrajući da je partija sada izložena javnim kritikama i da sve to može da utiče na gubljenje podrške.

No, počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je podržao odluku da se ide u koaliciju sa Starom gardom LSCG i nije imao primjedbi što se tražila podrška Demokratama jer je, kako je naznačio, “bilo važno da DPS prestane da gazi SDP“.

Nakon te ocjene smanjile su se tenzije na sjednici Predsjedništva, ali je potpredsjednica SDP-a ostala pri stavu da će odluka imati dalekosežne negativne posljedice po kredibilitet SDP-a.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Vuksanović-Stanković će sačekati rasplet situacije na Cetinju i izbor gradonačelnika, nakon čega će razmotriti dalje korake koji ne isključuju i mogućnost napuštanja stranke, ukoliko saradnja sa srpskim strankama postane dio prakse Socijaldemokratske partije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.