nemacki penzioneri

Njemačka postaje zemlja staraca: “Eksplozivno” raste broj kojima treba njega

432

U Njemačkoj je zabilježen neočekivano visok rast broja starijih osoba kojima je potrebna njega, što predstavlja novi socijalni i ekonomski izazov za zemlju. Ministar zdravstva, Karl Lauterbach, izrazio je zabrinutost zbog ovog trenda, koji bi mogao ozbiljno uticati na sistem socijalne zaštite.

“Prošle godine, prema demografskim projekcijama, očekivali smo povećanje broja osoba kojima je potrebna njega za oko 50.000, međutim, došlo je do rasta od čak 360.000”, izjavio je Lauterbach za Redakcijsku mrežu Njemačke. “Ovaj dramatičan porast broja starijih osoba koje zahtijevaju brigu odražava dublju demografsku promjenu, a razlozi za ovako veliki rast još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni.”

Lauterbach je upozorio da trenutni sistem doprinosa i osiguranja nije pripremljen za ovako veliki broj potrebitih, te je dodao da je prvi put u istoriji zemlje da njegu zahtijevaju pripadnici dvije različite generacije.

“Baby boomersi, koji su najbrojnija generacija u historiji, sada ulaze u fazu života kada im je potrebna njega, a mnogi od njih imaju i žive roditelje koji takođe zahtijevaju brigu”, naglasio je ministar.

Unatoč hitnosti situacije, Lauterbach je isključio mogućnost pokretanja reforme zdravstvenog sistema u tekućem legislativnom periodu, što je izazvalo kritike sa više strana.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *