Search

Novi Pazar: Nastavnik umiješan u slikanje testa, “okoristilo” se devet đaka

Kombinovani test male mature razmijenilo je nekoliko đaka u Novom Pazaru, a u svemu su, kako sada stvari stoje, učestvovali i pojedini nastavnici. U ostalim školama u Srbiji polaganje male je prošlo na visokom nivou.

Ministar Mladen Šarčević kaže za “Blic” da će na osnovu današnje istrage policije koja je trenutno u školi “Bratsvo” u Novom Pazaru, biti odlučeno o kombinovanom testu u Novom Pazaru, jer je jedino tu i došlo do pokušaja ‘varanja’.

U cijeloj Srbiji polaganje sva tri testa je prošlo na vrhunskom nivou i kada je riječ o poštenju naše djece i odgovornosti profesora. Nažalost u Novom Pazaru pojedinci su pokušali da sabotiraju i na sreću nije im uspjelo. Prema dosadašnjim podacima “okoristilo” se devet đaka koji su polagali u toj jednoj učionici. Policija je trenutno u školi “Bratstvo” u Novom Pazaru, angažovano je i Tužilaštvo i prosvetna inpsekcija. Tokom dana dobićemo precizne informacije o svemu – kaže ministar.

Inače, bitno je naglasiti da test niti rješenja nisu dospjeli u javnost prije polaganja testa niti su prosleđivani javno, nego su ih pojedini đaci i profesori u Novom Pazaru između sebe razmjenjivali SMS-om.

Kako sada stvari stoje riječ je samo o školi “Bratstvo” za koju smo i dobili informaciju jutros. Dao sam nalog da se ispita da nije eventualno iz ove škole poslato u još neku u Novom Pazaru. Prema dosadašnjim informacijama, osim jednog đaka učestvovao je i profesor. Ali za konačne i precizne informacije čekamo kraj istrage policije. Ono što je trenutno najbitnije svi ostali đaci danas su praktično završili svoje osmogodišnje školovanje i želim im sreću prilikom upisa željene škole u nastavku školovanja – kaže ministar Šarčević.

Mladen Šarčević: Profesori koji su u ovome eventualno učestvovali ne zaslužuju da podučavaju djecu.

Prvi podaci govore da je test slikao učenik i poslao SMS kako bi dobio odgovore. Međutim, kako stvari stoje nije učestvovao samo đak već je i jedan od profesora takođe fotografisao test po otvaranju u školi.

Sve se odigralo po ulasku u učionicu. Đaci su u učionicama od 8,30 časova. Oko 8,40 dobijaju testove i da popune identifikacione obrasce i osnovne podatke. Jedini “slobodni” trenuci su kada nastavnici potpisuju obrasce i nemaju pregled cijele učionice. Istraga treba da utvrdi da li su pitanja poslata jednom od nastavnika da ih riješi i vrati odgovore. Ispituje se i jedan od nastavnika za koga se sumnja da je takođe proslijedio smsom riješenja.

Inače, Osnovna škola “Bratstvo” je mješovita škola u Novom Pazaru, a direktor škole je oboleo od kovida19 i trenutno je u Beogradu na liječenju. Prema informacijama ima teži oblik kovida.

– Ja sam i prije polaganja male mature upozorio da problema uvijek ima na jugu i jugozapadu Srbije – kaže ministar i dodaje da profesori koji su u ovome eventualno učestvovali ne zaslužuju da budu učitelji i da podučavaju decu.

 Izvor Blic
FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJAOne thought on “Novi Pazar: Nastavnik umiješan u slikanje testa, “okoristilo” se devet đaka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.