Novi Pazar- Počeo 18. međunarodni memorijalni turnir u tavli

Novi Pazar- Počeo 18. međunarodni memorijalni turnir u tavli

654

U Novom Pazaru tokom ovog vikenda održava se 18. memorijalini turnir u tavli “Derviš Čavić Dedo – Novi Pazar open 2019”. Ove godine na ovom međunarodnom takmičenju tradicionalne igre učestvuje 41 gostujući takmičar iz regiona, što je najveći broj do sada, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Bosne i Hercegovine učestvuju igrači tavle iz osam mjesta i to Fojnice, Donjeg Vakufa, Sarajeva, Mostara, Konjica, Jablanice… Iz Makedonije su došli igrači iz Skoplja i Tetova, a tu je i tim iz Beograda. 

Igrači tavle se slažu u jednom da je tavla igra sreće i znanja koja se uglavnom igra u urbanim sredinama. 

Jedan od organizatora takmičenja predstavnik tavla kluba “Dedo” iz Novog Pazara Erdogan Jablaničan kaže da ovaj turnir raste iz godine u godinu i bolji je u poređenju sa prošlogodišnjim. 

“Cilj nam je da naredne godine dovedemo takmičare iz svih bivših jugoslovenskih republika, iz Grčke i Turske i da napravimo kao neki balkan kup. Mislim da to možemo jer smo dobili podršku od Gradske uprave Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Tavla se u Pazaru igra od davnina”, istakao je Erdogan koji je prošlogodišnji šampion turnira i jedan od favorita na tavlaškim turnirima u regionu. 

Priznaje da ove godine ima dosta novih favorita i da je sinoć, uoči zvaničnog početka takmičenja, odigran revijalni meč između Bosne i Herceovine i Srbije u kojem su gosti bili bolji pobjedivši rezultatom 5:4. 

“Dobro smo kao reprezentacija Srbije igrali, na devet tabli s rezultatom 5:4. Bosanci imaju tradiciju i svaki mjesec dana organizuju takmičenja”, kazao je Jerebičanin naglašavajući da je akcenat ovakvih turnira druženja, a rezultat je u drugom planu. 

“Tavla je igra koja ljude spaja. Igraju je ljudi različitih profila i profesija, čak i žene”, poručio je novopazarski majstor u tavli. 

Osman Traljo iz Fojnice, mjesta u Bosni i Hercegovini gdje se tavla igra od malih nogu, na početku turnira u Novom Pazaru kaže da rado dolazi u taj grad. Traljo navodi da je tavlu naučio da igra sa pet godina i da je član reprezentacije i Tavla saveza Bosne i Hercegovine. 

“Igra tavle se poslijerata afirmisala. Tavla je moja ljubav. Idem i u Zagreb, Šibenik, Dubrovnik, Neum, a što se tiče Novog Pazara još ni jedna turnir nisam propustio”, kaže Traljo i dodaje da sa kolegom Erdoganom Jablaničaninom zajedno organiziraju turnire i redovno se druže i posjećuju. 

Tokom takmičenja učesnicima i gostima je uručena poklon knjiga “Tavla, gulbehar – kapatma-tavla, sa praktičnim primjerima igara i komentarom,”, autora Derviša Čavića – Deda, inače legendarnog novopazarskog poznavaoca ove igre. 

Tavla je društvena igra koja se javila još u antičko doba, a od srednjeg vijeka rasprostranjena po cijelom svijetu. Tavla je ujedno i igra i test inteligencije i ima svoj oblik koji se zove “backamon” (igra unazad). U igri tavle učestvuju dva igrača koji bacaju kocke i na osnovu rezultata bačenih kocki ređaju puljke na tačno određenim poljima na tabli. 

Tavlaški turnir u Novom Pazaru, kao i prošle godine, održava se u okviru obilježavanje 20. aprila, Dana Novog Pazara i 558. rođendana grada. Ovogodišnji turnir pomoglo je i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).