Novopazarac Abaz Šaćirović: ”Kažu da imam 90 godina, a ja računam ovo kako su mi upisali”

3856

NOVI PAZAR – Abaz Šaćirović, ponosni stanovnik sela Kominje nedaleko od Novog Pazara, iako u svojih devet desetljeća, zrači energijom i mudrošću koja nadilazi njegove godine. “Kažu da imam 90 godina, a ja računam ovako kako su mi upisali,” kaže Šaćirović sa osmijehom.

Pronađen u svom skromnom domu, okružen uspomenama i duhom prošlih vremena, ovaj vitalni devedesetogodišnjak dijeli svoje dojmove o životu, promjenama koje je doživio i svijetu koji se neprestano mijenja. “Dobro se živjelo dok se zemlja radila,” prisjeća se Šaćirović, “selo je bilo puno mladeži.” Ali, kako kaže, mnogi su otišli u potrazi za boljim životom, ostavljajući za sobom prazninu koju je teško popuniti.

Usprkos godinama, Šaćirović je ostao u korak s vremenom. “Isključivo koristim mobilni telefon i ne vidim razlog da se odreknem,” objašnjava on. Ovaj moderni pristup tehnologiji je nešto što ga izdvaja od mnogih njegovih vršnjaka.

Jedno je sigurno, Šaćir ne dopušta da godine diktiraju njegov život. “Bojim se da ću nešto pogriješiti,” priznaje on kada je riječ o javnom nastupu, ali njegove riječi i postupci pokazuju suprotno. Njegovo uživanje u svakodnevnim radostima, poput cigara i kave, svjedoči o životu provedenom u skladu s vlastitim pravilima.

Šaćirovićeva priča je više od običnog portreta jednog čovjeka; ona je odraz bogate povijesti i kulture Sandžaka, područja poznatog po svojoj gostoljubivosti, junaštvu i neprolaznoj ljepoti. Dok sjedi u svojoj skromnoj kući u Kominju, Abaz Šaćirović ne samo da čuva uspomene na prošlost, već i neumorno gleda prema budućnosti, inspirirajući sve oko sebe svojom neiscrpnim energijom i vedrim duhom.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *