Novopazarac Kemal Martinović preko projekta kupio dva konja

931

NOVI PAZAR – U srcu netvrđanskog sela, nedaleko od Novog Pazara, nalazi se mala ergela porodice Martinović. Kemal Martinović, zajedno sa svoja dva sina, postao je primjer uspjeha zahvaljujući podršci Fonda za podsticaj poljoprivrede. Fond, osnovan u saradnji Grada Novog Pazara, USAID Serbia projekta “Velika mala privreda” i Regionalne Razvojne Agencije Sandžaka – SEDA, pruža novi zamah lokalnim poljoprivrednicima.

Ove godine, nakon pažljivo sprovedenog konkursa, podršku Fonda dobilo je 23 poljoprivrednika iz Novog Pazara i okoline. Sredstva iz fonda omogućavaju im nabavku neophodne opreme, mašina, ili čak životinja koje su ključne za njihova domaćinstva. Zanimljivo je da svi korisnici sredstava imaju grejs period do kraja tekuće godine, a pozajmljena sredstva vraćaju bez kamata.

Grad Novi Pazar dodatno motiviše poljoprivrednike, obećavajući 10% dodatnih sredstava onima koji svoje pozajmice vrate do kraja 2024. godine. Ovaj potez, prema riječima gradskih zvaničnika, ima za cilj jačanje lokalne ekonomije i samoodrživosti poljoprivrednih projekata.

Porodica Martinović je svojim primjerom pokazala kako se sredstva Fonda mogu iskoristiti na najbolji mogući način. Sa novim sredstvima, kupili su dva konja, čime su ne samo povećali broj grla u svojoj ergeli, već i poboljšali ponudu posetiocima. Osim toga, konji služe kao radna snaga u situacijama gdje traktori ne mogu pristupiti.

Priča o Martinovićima samo je jedan od mnogih primera kako se uz pravilnu podršku i posvećenost može napraviti značajan pomak u poljoprivredi. Fond za podsticaj poljoprivrede pokazuje se kao ključan faktor u razvoju ruralnih područja Novog Pazara, dajući nadu i inspiraciju mnogim malim poljoprivrednicima da unaprijede svoje poslovanje i doprinesu lokalnoj zajednici.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.