Novopazarac Mirza Mašović UHAPŠEN U ŠPANIJI: Bio je jedan od najtraženiji kriminalaca Švedske

4070

Mirza Mašović (41), jedan od najtraženijih bjegunaca u Švedskoj optužen za trgovinu drogom i povezanost s organizovanim kriminalom u Malmeu, uhapšen je u Španiji na osnovu potjernice koju je izdala Skandinavska zemlja.

Kako prenose španski mediji, a prenosi Informer.rs, Državno tužilaštvo je zatražilo njegovo hapšenje prošlog utorka, 21. novembra, a nekoliko sati kasnije španska policija zajedno sa kolegama iz Švedske locirala je Mašovića i uhapsila ga u Badaloni.

‘Prema nalogu za hapšenje, zločini za koje je Mašović optužen datiraju iz maja 2020. godine u Skoneu i Malmeu, gdje je bio odgovoran za uvoz droge iz Španije i Crne Gore. Švedske vlasti sada traže još članova iste kriminalne mreže. U vezi s uhapšenim, državni tužilac je objasnio da je ‘na policijskom radaru već dugi niz godina’ – navode lokalni mediji.

Policija je Mirzu uhapsila u njegovoj vili, gdje su tokom pretresa pronađeni novac, telefoni …

‘U kući policija je pronašla i zaplijenila nekoliko mobilnih telefona, hard diskova i drugih uređaja za skladištenje podataka, i 6.500 eura u gotovini. Svi ovi tragovi su dostavljeni švedskim istražiteljima kako bi bili uključeni u sudski slučaj u Švedskoj. Privedeni je stavljen na raspolaganje Državnom sudu, koji je naložio pritvor do procesa ekstradicije’ – pišu španski mediji.

Nakon hapšenja, Mirza je smješten privremeno u zatvor iz kojeg će biti izručen zemlji koja je za njim raspisala potjernicu.

Mirza Mašović rođen je i živio duže vrijeme u Novom Pazaru, nakon čega se sa porodicom preselio u Malme, gdje su on i njegov brat, koji je ubijen u ratu između bandi, navodno vodili kriminalne poslove vezane za trgovinu drogom. Iz Malmea se preselio u Kataloniju, gdje je, prema nezvaničnim informacijama, nastavio da se bavi narko biznisom, ali to nikada nije dokazano na sudu.

Postoji sumnja da se Mirza u posljednjim godinama bavio trgovinom droge u Crnoj Gori, Srbiji i Kataloniji.

Izvor: Alo.rs”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.