Novopazarka Hena Kurtagić, najbolja odbojkašica Srbije: Od petice do reprezentacije

2557

Poslednjih godina i decenija pažnju javnosti privlače atletičarke, Amela Terzić, Teodora Simović, uspkešni fudbaler Adem LJajić, ali i ljudi iz drugih sfera poput pokojnog muzičara Laze Ristovskog, nekadašnjeg člana grupa „Smak“ i „Bijelog dugmeta“.

Ipak, jedna dama, Hena Kurtagić, 15-godišnji srednji bloker TENT–a, dobitnica laskavog priznanja Odbojkaškog saveza Srbije za najbolju mladu igračicu, sitnim i strpljivim koracima gradi karijeru i ne bi bilo čudo da dosegne, možda čak i nadmaši slavu, u ovom trenutku poznatijih sugrađana.

Hena Kurtagić

– Nova nagrada, kao i svaka prethodna predstavlja veliku stvar i dosta mi znači. Međutim, imam i dalje jedan ogroman put pred sobom da bih postala ono što želim i ciljam – rekla je na početku razgovora Hena Kurtagić.

Priča oko prvih koraka u igri, koju je „izumeo” Vilijam Morgan, zanimljiva je i simpatična.

– Odbojku sam počela da treniram, samo da bih dobila peticu iz fizičkog vaspitanja. Posle određenog vrijemena, bivši selektor mlađih selekcija, Željko Šćepanović, testirao je devojčice iz regiona i dobila sam poziv u reprezentaciju. U tim momentima, možda je malo smiješno, odbojka se nalazila na poslednjem mjestu i nisam je smatrala prioritetom.

Hena sa babom

Debitantski meč u dresu sa državnim grbom promjenio je sve.

– Do pionirske reprezentacije nisam odigrala nijednu utakmicu, zapravo, prva je bila protiv Grčke, u kojoj sam se istakla, pokazala i nikad neću moći da je zaboravim. Danas je veza sa ovim sportom jaka i ne postoji način da se nešto u budućnosti promjeni.

Partije prikazane na Balkanskom prvenstvu u Somboru 2018. odmah su se našle u belježnicama velikog broja stručnjaka.

– Proglašena sam za najboljeg blokera, a iskreno, nisam ni znala da postoje individualne nagrade. Prije svega, bila sam tužna zbog poraza od Turske i osvojene srebrne medalje. Tokom pohađanja osmog razreda usledio je poziv TENT – a, zbog čega sam sačekala godinu dana da prihvatim isti.

Selidba iz rodnog grada, značila je i novi dom, poslije četiri mjeseca, Kurtagićeva ima samo riječi hvale.

Hena sa braćom

– Od septembra živim u Obrenovcu i u poređenju sa Novim Pazarom, manji je i mirniji, ali i dovoljan za odbojkašku sredinu. Meni je daleko bitnije da mogu da treniram, napredujem i pružam dobre partije.

Nostalgija za mjestom u  Sandžaku, povremeno je uhvati, a ističe šta joj najviše nedostaje:

– Pored porodice, svakako društvo, grad, ipak sam rođena i odrasla tamo. Nije mala stvar, kada se udaljite od roditelja, posebno meni, jer sam uvjek bila mezimica mame Elzine i tate Jusufa. Tek je prva godina, kako vreme prolazi, čini se da je sve lakše i bolje.

Posle sportskih tema, bloker Energetičarki, ostavila je za trenutak odbojku postrani i dotakla se hobija i omiljenih aktivnosti.

– Iako nemam previše slobodnog vremena, kada nisam u sali na treninzima, ostatak dana obično provedem u školi i učenju. Takođe, volim da se bavim dekoracijom stana, družim sa drugaricama i uživam u šetnji po Obrenovcu – zaključila je Hena Kurtagić.

(Sportski žurnal)