Novopazarka: ”Imala sam veliku želju da se školujem ali otac nije dao – Imala sam mnogo prosaca”

2791

Novi Pazar – U srcu Sandžaku, u gradu Novom Pazaru, živi jedna posebna žena čija priča oslikava bogatu istoriju i kulturnu baštinu ovog kraja. Asifa Ljajić, rođena 1938. godine u malom selu Čitluk, bila je jedno od desetoro dece Isa Burovića i Abide. Njena životna priča, ispunjena tradicionalnim vrednostima i neočekivanim obrtima, predstavlja odraz jedne ere i životnih okolnosti mnogih žena s ovih prostora.

Odrasla u strogo patrijarhalnom okruženju, mlada Asifa je sanjala o obrazovanju. Međutim, u to vreme, ženska školovanja nisu bila široko prihvaćena u njenom društvenom krugu. Njen otac, sledbenik tradicionalnih vrednosti, nije odobrio njenu želju za školovanjem. Snovi o obrazovanju brzo su nestali pred strogim patrijarhalnim očekivanjima.

Sa osamnaest godina, Asifa je stupila u aranžirani brak, preselivši se u Janačko Polje (poznato i kao Bele Vode), udajući se za Nazima, muškarca kojeg nikada pre nije videla. Uprkos izazovima koje nosi ovakav početak, Asifa se priseća tih dana bez žaljenja. Njen brak s Nazimom, koji je bio “veoma dobar čovek”, odlikovao se međusobnim razumevanjem i ljubavlju.

Asifina priča je svedočanstvo o snazi, prilagođavanju i pronalaženju sreće unutar datih okolnosti. Njeno iskustvo odražava duboko ukorenjene društvene norme, ali i pokazuje da ljubav i poštovanje mogu prevazići i najstroža očekivanja.

Danas, kao starija dama, Asifa Ljajić sa osmehom deli svoje uspomene, naglašavajući važnost prilagođavanja i snage volje. Njena priča služi kao inspiracija i podsjetnik na vremena koja su oblikovala današnje generacije, i na neuništiv duh koji prevazilazi sve prepreke.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *