aleksandar vucic _1211

Očekujem da ubace Kosovo u NATO, natera 4 zemlje EU da ga priznaju i dovede nas pred svršen čin

873

Predsjednik Srbije je pod pritiskom da prizna Kosovo i očekuje da će se sa time samo nastaviti nakon završetka predstojećeg izbornog procesa. Osim pritisaka, očekuje i „novi trik“ u roku od šest mjeseci.

Imamo poplavu izaslanika, rekao je večeras predsjednik Srbije, uz podsjećanje da je nakon prošlogodišnjeg imenovanja novog američkog i britanskog izaslanika za Zapadni Balkan, ove nedelje po prvi put isto učinila i Nemačka.

„Imaćemo Stjuarta Piča, Gabrijela Eskobara, Miroslava Lajčaka i imaćemo sada ovog Manuela Sarazina, kako god da se zove“, kazao je Vučić večeras u intervjuu za Tanjug.

Predsjednik smatra da Zapad imenuje svoje izaslanike kako bi mogli svi da se dogovore i „da zaokruže i kažu – ostalo Vam je malo vremena da priznate nezavisnost Kosova“.

Kaže da je već bio pod pritiskom da prizna kosovsku nezavisnost, ali i da očekuje da se sa tim nastavi nakon aprilskih izbora.

Vučić je i večeras podsjetio na svoje ranije tvrdnje da je u Bijeloj kući odbio priznanje Kosova, a uoči potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

„Nemojte da govorim koliko je to bilo teško, samo o tom jednom danu mogu knjigu da napišem“, kazao je srpski predsjednik.

Ujedno se osvrnuo i na svoje tvrdnje da je tokom Briselskih pregovora odbio da Kosovo postane dio Ujedinjenih nacija, uz naznaku da su tada primenjivani „mehanizmi pritisaka“, te da to nije samo „eto sjediš tu, pa ih odbiješ“.

Predsjednik, međutim, predviđa koji bi to mogao da bude „novi trik“.

„Iako vam to neće reći nikada, oni svi pokušavaju da nateraju, i to je sada novi trik, ja to očekujem da se desi za pola godine – da nekome padne na pamet da Kosovo ubaci u NATO i time natera ove četiri od pet zemalja Evropske unije da priznaju nezavisnost Kosova i da time nas dovedu pred svršen čin“, navodi Vučić.

Predsjednik kaže da će njegov odgovor, ukoliko se tako nešto dogodi, da bude – „u redu, vi ste priznali, ali mi nismo“.

Vučić je večeras potvrdio da je Srbija dobila poziv da učestvuje na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, ali da je odlučila da to ne učini.

„Mi smo donijeli odluku i zbog čudnih foruma za koje smo pozvani, ali i poslednjih otkrića – gdje ste vidjeli da je Išinger, koji je vrlo sposoban čovjek, bio plaćen od strane albanskog lobija. Zašto bismo tome davali legitimitet“, kazao je Vučić.

Izvor kosevinfo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.