“Očekujem od Vučića da shvati u čemu je učestvovao devedestih”-Jelena Ćuruvija

694

Dvije decenije nakon ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji je bio vlasnik “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina”, prvostepenom presudom osuđena su četvorica pripadnika nekadašnje Državne bezbjednosti Srbije.

Istovremeno u NN statusu ostala je osoba koja je povukla obarač, dok nalogodavci tog zločina nisu ni uzeti u obzir.

Jelena Ćuruvija je imala 23 godine kada je njen otac ubijen. U međuvremenu je postala glumica, osnovala Fondaciju “Slavko Ćuruvija”, u okviru koje djeluje portal “Cenzolovka”, posvećen slobodi medija.

U intervjuu za portaI Istinomer.rs, Jelena Ćuruvija priznaje da ju je ubistvo njenog oca “na neki način obilježilo za čitav život”, da je presuda “bila veliki dan za njenu porodicu i nju” ali da “mehanizam koji je omogućio ubistvo novinara nije razmontiran”.

Ona je kazala da teško može da nađe opravdanje za ponašanje Aleksandra Vučića, koji je u vrijeme ubistva njenog oca bio ministar informisanja.

“Ono što, mnogo godina kasnije, mogu da očekujem od Vučića i uopšte od te ekipe, koja je bila tada a i sada je, da oni shvate šta su radili. Meni bi možda izvinjenje značilo u tom smislu da ja vidim da ti razumiješ kakav si bio. Jedino na taj način čovjek može da se promijeni”, rekla je Ćuruvija.


Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Rekla je da, kada kaže izvinjenje, misli na priznanje u kakvoj su politici učestvovali.

“To je više priznanje. Teško je priznati da si pogriješio. Teško je priznati da si učestvovao u nečemu u čemu nisi smio da učestvuješ i to nema više samo veze sa mnom, to ima veze sa svim tim ‘90-im godinama i cijelim Balkanom i svim onim što se dešavalo tada. Ja shvatam da je teško, užasno je teško ali u tome je i veličina neke osobe. Ako kaže: ‘Da, jeste, tako je bilo izvinjavam se i nemam opravdanja’, onda ću ja možda reći: Pa dobro”, naglasila je Jelena Ćuruvija.

izvor Sandzacke.rs /vreme /istinomer