ODBORNICI TRAŽE SMJENU DIREKTORKE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

ODBORNICI TRAŽE SMJENU DIREKTORKE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

784

Petnaest odbornika potpisalo je i uputilo zahtjev predsjednici Skupštine opštine Prijepolje, Stani Marković, za sazivanje sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se razmatralo razriješenje sadašnje direktorke Centra za socijalni rad i imenovanje novog direktora te ustanove.

U zahtjevu koji je potpisalo 14 odbornika opozicije i jedan odbornik vladajuće većine stoji da se obavezuje Opštinsko vijeće da odmah, bez odlaganja, nakon usvajanja zaključka, sprovede postupak razrešenja i imenovanja direktora Centra za socijalni rad Prijepolje. Pravni osnov za predlog ovog zaključka je pravosnažna presuda Apelacionog suda iz Кragujevca kojom je poništeno rješenje o imenovanju Sabire Hadžiavdić za direktorku Centra.

Zahtev koji je predsednici Skupštine uputilo 15 odbornika foto: ppmedia

Samostalni odbornik Vukosav Tomašević kaže da je prošlo mjesec dana od kako je Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio presudu kojom je poništeno rješenje Skupštine opštine Prijepolje kojim se imenuje direktorka Centra za socijalni rad, a da aktuelna vlast ništa ne preduzima kako bi sudsku odluku sprovela u djelo.

-Prošlo je mesec dana od kada je prevosnažnom presudom Apelacionog suda u Кragujevcu poništen kao nezakonit izbor direktorke Centra za socijalni rad u Prijepolju, jer ne ispunjava zakonom predviđene uslove za tu funkciju. Obavezu sprovođenja ove prevosnažne sudske odluke ima osnivač Centra, a to je opština Prijepolje, koja je dužna da razreši nezakonito izabranog direktora i imenuje novog. Međutim, iako je presuda objavljena i u medijima, aktuelna lokalna vlast u Prijepolju ni na koji način ne pokazuje nameru da po njoj postupi.I mamo informacije da će do kraja marta biti održana sednica Skupštine opštine Prijepolje, ali bez te tačke dnevnog reda kaže Tomašević.

-U takvoj situaciji jedina preostala opcija je da odbornici opozicije iniciraju zasedanje sa ovom tačkom dnevnog reda, što smo i učinili. Naš cilj i interes u ovom slučaju je sprovođenje zakona i pravosnažne sudske presude. Mi ne pretendujemo na tu funkciju, ne sporimo pravo skupštinskoj većini da predloži i izabere svoga kandidata, ali onoga koji ispunjava zakonom tražene uslove, kako bi delatnost Centra za socijalni rad, posle dve godine, bila vraćena u zakonske okvire. Nezvanična “objašnjenja” predstavnika lokalne vlasti u Prijepolju da je potreban duži vremenski period da se dobije saglasnost resornog ministarstva za novog kandidata za direktora su opravdanje za naivne i neobaveštene. U situacijama kao što je ova, kada je neophodno sprovođenje zakona, taj po svojoj suštini rutinski akt bilo koga ministarstva može se obezbediti u roku ne dužem od 48 sati, jednim telefonskim pozivom ili jednodnevnim odlaskom u Beograd predsednika opštine ili skupštine opštine. Da ima volje i namere da se zakon poštuje, ova presuda bi već bila sprovedena. Iza priče o navodno komplikovanoj proceduri krije se namera da se ignorišu zakon, pravo i pravda, ovoga puta i pravosnažna sudska presuda – tvrdi odbornik Vukosav Tomašević.

Inače, ovo je drugi put da odbornici traže sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine Prijepolje, sa dve tačke dnevnog reda: razrješenje i imenovanje direktora Centra za socijalni rad Prijepolje i odbornička pitanja.

izvor PP Media