Olgica Čekić: Potraga nije obustavljena, istraga vodi na neku drugu stranu

1381

Beograd – Olgica Čekić, predstavnica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u ekskluzivnom razgovoru za RTS otkriva nove detalje vezane za potragu za nestalom djecom u okolini Bora. Iako je policija nedavno obustavila potragu u toj oblasti, Čekićeva naglašava da to ne znači da je potraga potpuno prekinuta, već da istraga sada vodi u drugom smjeru.

“Ovo ne znači da smo izgubili nadu. Naprotiv, radimo neumorno kako bismo otkrili šta se dogodilo i pronašli našu djecu,” rekla je Čekićeva. Ona dodaje da je nestanak djece složen globalni problem koji zahtijeva sveobuhvatan pristup i kontinuiranu pažnju.

U Srbiji, gdje se temi nestanka djece posvećuje znatno više pažnje u posljednjih deset do petnaest godina, najčešći razlozi nestanka su bijeg od kuće, kriminalne otmice, otmice od strane jednog roditelja, ili slučajevi gdje djeca jednostavno nestanu, što može biti povezano i s migracijama.

Čekićeva posebno ističe važnost otvorenog dijaloga između roditelja i djece kao ključnu komponentu u prevenciji nestanka djece. “Komunikacija i izgradnja povjerenja su temelj zaštite naše djece. Važno je da djeca prepoznaju rizik u situacijama, a ne fokusiraju se samo na nepoznate osobe,” objašnjava ona.

Kao savjet roditeljima, Čekićeva preporučuje stalnu budnost i pažnju, posebno kada su u pitanju mala djeca. “Nikada ne smijemo skidati pogled sa naše djece. Oni zahtijevaju našu nepodijeljenu pažnju,” zaključuje Čekićeva, podsjećajući na značaj zajedničkih napora u borbi protiv ovog društvenog problema.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *