Kosovska predsjednica Vjosa Osmani

Osmani: Srbija je izvor problema u regiji, Zapad mora spriječiti stvaranje “srpskog sveta”

268

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da su “Srbija i hegemonistički režim predsjednika Aleksandra Vučića glavni izvor destabilizacije u regionu”.

“Nedavni napadi na javne ustanove na sjeveru zemlje srpskih kriminalnih i ilegalnih struktura, svjedoče o onome što govorimo odavno: Srbija i Vučićev hegemonistički režim glavni su izvor destabilizacije u regionu, sa ciljem poništavanja dostignuća američkih i evropskih saveznika na Kosovu i u region”, navela je Osmani u objavi na Facebooku.

Istakla je da međunarodna zajednica ne smije ignorirati ono što se jasno vidi, a to je “rusko-srpska sklonost da destabilizacijom u regionu nanose štetu Evropskoj uniji i NATO-u”.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica, prije svega zemlje članice EU i NATO-a vide ovu opasnost i zaustave Vučićev režim u realizaciji svog cilja za stvaranje ‘srpskog sveta’, koji pripada logici devedesetih”, istakla je u objavi Osmani, prenosi Kosovo online.

Pozvala je građane Kosova “posebno Srbe da budu ujedinjeni u odbacivanju srpskih zloslutnih scenarija” i poručila im da će “kosovske institucije i dalje biti uz njih i pružiti im podršku i sigurnost od srpskih kriminalnih i ilegalnih struktura”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.