Osmogodišnji Enis postaće najmlađi hafiz u Evropi- Težak zadatak, ali veliko zadovoljstvo

Osmogodišnji Enis postaće najmlađi hafiz u Evropi- Težak zadatak, ali veliko zadovoljstvo

810

Za osmogodišnjeg dječaka – Enisa Bašića, iako težak zadatak, postići titulu hafiza je veliko zadovoljstvo. Životni putevi porodicu Bašić odveli su u Hrvatsku, ali zbog namjere najmlađeg člana porodice da postane hafiz, tu su u rodnoj Bosni i Hercegovini.

Pred osmogodišnjim Enisom su dani u kojim će učiti dio po dio Kur'ana pred muhafizom i time steći titula hafiza.

Enis Bašić, sin Denisa i Sanele postaće najmlađi hafiz u Evropi sa samo osam godina. Ovaj fenomen i biser iz džemata Maljevac trenutno polaže hifz pred Komisijom Rijaseta u Sarajevu.

Rođen u Karlovcu, Enis živi sa roditeljima u džematu Maljevac. Završio je 2. razred OŠ “Vladimir Nazor” u Topuskom, a islamsku vjeronauku mu predaje muallima Nejla Muhić. Enis posjeduje fotografsko pamćenje i u početku je pamtio brojeve telefona i tablice vozila. Kasnije su ga roditelji počeli podučavati surama iz Kur'ana s latiničnog pisma dok nije započeo učiti sufaru.

“Talenat je talenat, ali uz talenat treba raditi. Ja njemu danas kažem da ima novu zadaću – kako ja volim reći novi zadatak, pošto je naučio Kur'an napamet, da održava svoj Kur'an. Enis, moram vam reći, 60-70 posto Kur'ana zna u prijevodu”, kazao je Denis, otac mladog hafiza.

Porodica vlastitim primjerom pokazuje djeci put vjere. Očeva želja je samo jedna, da Enis bude primjer drugoj djeci.

“To je ono što mu ja želim usaditi, da bude primjer drugoj djeci”, poručio je otac mladog hafiza, piše Hayat.ba.

Početkom 2022. godine, Enis je počeo učiti sufaru kada još nije išao u školu. U junu 2022. godine, naučio je Amme džuz i dobio priznanje na Festivalu mektebskih polaznika u Rijeci. Njegov muhaffiz je kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili, pred kojim je Enis učio hifz dvije godine. Na prošlom natjecanju u učenju Kur'ana u Zagrebu za svoj uzrast osvojio je 1. mjesto, a sudjelovao je i na natjecanjima u Albaniji, Mekki, te u raznim programima u Ljubljani, Rijeci, Zagrebu i Maljevcu.

Islamska zajednica u Hrvatskoj ove godine organizuje jubilarno trideseto međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, a u okviru takmičenja planirana je i hafiska dova za najmlađeg hafiza u Hrvatskoj.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *