Pezić kaže da nema potrebe da gledate voditeljicu koja vodi vijesti u oči: “Možete okrenuti glavu, a slušati je samo”

1013

Efendija Elvedin Pezić, poznati islamski naučnik s impresivnih 388.000 pratitelja na društvenoj mreži Facebook, svakodnevno objavi video klip u kojem odgovara na razna postavljena pitanja. Ovaj put je odgovarao na intrigantno pitanje koje se odnosi na gledanje žena u lice.

Upitan je: “Da li je dozvoljeno gledati ženu u lice? Smijemo li gledati voditeljicu koja vodi vijesti?” Pezićeva reakcija na ovo pitanje privukla je mnogo pažnje. “Možemo li gledati u ženino lice a da nemamo strasti, kada pričam sa ženom ili kada je na televiziji žena koja vodi vijesti?” dodao je poslao pitanje.

U svojem odgovoru, efendija Pezić je istaknuo: “Ne slažem se s osobom koja kaže da čovjek mora gledati u lice žene koja daje vijesti na televiziji. Nema potrebe. Čovjek može ovako da se okrene i da sluša vijesti, da čuje vijest – zašto da mora gledati u lice žene?”

On je naglasio da pojedinci ponekad šire interpretacije islamskih propisa više nego što je potrebno. “Zašto mora čovjek gledati u lice voditeljice na televiziji ako ona daje vijesti, ako su nam te vijesti i potrebne?” upitao je. Dodao je da je “Allah d.ž. zabranio muškarcima da gledaju u žene i ženama da gledaju u muškarce, odnosno naredio obaranje pogleda i muškarcima i ženama. To je osnova Islama.”

Ovaj video klip, kao i mnogi drugi koje efendija Pezić objavljuje, potiče raspravu i razmišljanje o tome kako muslimani trebaju živjeti svoju vjeru u suvremenom svijetu. Video pogledajte ispod teksta.

 

Post by @crnahronikabih
View on Threads

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.