Njemacka aerodrom

Pogledajte razlog zašto SRBI BJEŽE iz Rusije

1217

Iako nema preciznih podataka, procijenjuje se da u Rusiji živi i radi trenutno između 10.000 i 15.000 srpskih državljana, koji se ovih dana suočavaju sa problemima izazvanim ekonomskim sankcijama jer je sunovrat rublje doveo do značajnog umanjenja njihovih primanja a neki od njih ostaju i bez posla.

Zbog toga sve veći broj njih pakuje kofere za povratak u Srbiju pošto ovakva situacija onemogućava veliki broj kompanija, posebno građevinskih, u kojima je najveći broj naših državljana i radi, da im poveća primanja ili zadrži na poslu. To, ali i činjenica sveopšte neizvjesnosti oko rata u Ukrajini i šta će se desiti sutra, nagoveštava da će se desiti drugi talas seobe Srba iz Rusije.

Prvi je počeo nakon završetka velikih projekata vezanih za Svjetsko fudbalsko prvenstvo a svoj zenit doživio za za vrijeme pandemije korona virusom kada je takođe veliki broj naših državljamna napustio ovu državu. Razlog za to je sličan i ovom današnjem i vezuje se za pad rublje i manjak poslova.

To se prije svega odnosi na majstore koji su bili angažovani na građevini, čije su plate u Ruskoj Federaciji se kretale između 1200 do 2000 dolara. U vrijeme pandemije, zbog stabilnijih ekonomskih prilika u Srbiji, ali i potražnje za majstorima na srpskim gradilištima, mogli su da zarade gotovo istu pa čak i veću platu, pa se značajan broj njih vratio.

Da je to tako, odnosno da Rusija nije više primamljivo tržište rada, pokazuju i neki nezvanični podaci po kojima je broj naših državljana sa 40.000, koliko ih je bilo 2020.. godine sveo danas na cifru između 10.000 i 15.000.

Foto: shutterstock

Takav drastičan pad Srba u Rusiji je još vidljiviji ako se pogledaju neki podaci, iz perioda pre 2018. godine, po kojima je u ovu zemlju godišnje ulazilo i do 80.000 naših radnika radi obavljanja privremenih poslova.

Ipak, sve ove podatke treba utzeti sa rezervom jer problem je što se ne zna tačan broj srpske dijaspore u Rusiji , pošto ne postoji obaveza prijavljivanja ambasadi naše zemlje, prilikom dolaska. Drugi problem j je taj što se za razliku od zapadnih država, u kojima srpski državljani na privremenom radu borave decenijama i u kontinuitetu, moderni Srbi u Rusiji se mnogo kreću tamo i amo odnosno iz Srbije prema Rusiji i iz Rusije prema Srbiji.

Jedan od njih, Jovan M.,IT stručnjak, koji radi za jednu stranu kompaniju u Moskvi,je dva puta odlazio u Rusiju. Prvi put je otišao 2016. i bio do kraja 2017. godine a drugi put je krajem 2019., i još uvek je tamo. On za “Blic Biznis” kaže da je situacija sa ekonomskim sankcijama, zbog rata u Ukrajini, izuzetno teška i da, po njegovim saznanjima, sve veći broj naših državljana napušta ovu državu. To će i on uraditi ovih dana.

– Najveći broj naših ljudi je bio vezan za građevinsku operativu koja je zbog korone prethodne dvije godine značajno stagnirala. Ima međutim i značajan broj naših stručnjaka,koji su angažovani za ruske ali i strane kompanije. Po mojim saznanjima, u Moskvi je najviše Srba, bilo nas je oko 3.000, međutim, prošle godine naša zajednica se smanjila jer su neki otišli zbog pandemije koja je ostavila posledice na rusku ekonomiju. Ove ekonomske sankcije su dodatni udar i ovih dana mnogi stranci pakuju kofere, što ću uraditi i ja, jer moja kompanija je britanska i oni zbog sankcija su juče zatvorili svoje predstavništvo u Rusiji. To znači da ću i ja uskoro opet u Beograd – navodi Jovan M.

On dodaje da većina stranaca koji žive i rade u Rusiji ovih dana napuštaju ovu državu.

– Po mojim saznanjima u utorak se oko 500 Hrvata i 300 Slovenaca već uputilo u svoje matične države jer ova ekonomska neizvjesnost ne garantuje da svoj rad možete validno da naplatite. Rublja pada non stop pa plata koja je prije 10 dana vredela 4.000 dolara sada je prepolovljena. Pri tom ne zna se dokle može da se rublja pretvara u neku drugu valutu jer svakog dana se izdaju neki novi propisi i ograničenja. Prije nekoliko dana Putin je izdao uredbu kojom se građanima Rusije zabranjuje da iznesu više od 10.000 dolara, kako bi se spriječio odliv novca iz zemlje uslijed uvedenih sankcija – objašnjava ovaj Beograđanin.

Njegove navode potvrđuje i G. R. (29) naš sugrađanin koji je u Rusiju otišao pre nekoliko godina i radi kao tehnolog u jednoj prehrambenoj kompaniji.

-Jako je veliki problem, sve teže šaljem novac kući. Prije sam redovno slao mojima preko tekućeg i uplaćivao na njhove tekuće u Srbiji, sada ne mogu. Preostaje mi opcija da povučem novac sa računa, da ga razmenim u menjačnici i sa sobom ponesem, ali sem što rublji svakodnevno pada vrijednost, nisam jedini kome je ovo palo na pamet. Redovi u mjenjačnicama su katastrofalni i sve ovo podsjeća na devedesete kod nas, kada su mi roditelji trčali do dilera da kupe devize – kaže G.R.

Inače ,put SSSR su krajem šezdesetih prvo krenuli predstavnici naših velikih državnih preduzeća INE, JAT, „Geneksa”, „Yugoeksporta”, „Centrotekstila”, „Progresa”. Krajem osamdesetih, pre raspada u SSSR-u je, prema službenim podacima bilo oko 60.000 jugoslovenskih privrednika i radnika.

Tokom devedesetih, za vreme velike krize, procjene su da je bilo nešto više od 40.000 Srba na radu u Rusiji a 2000. godine 55.000. U pečalbu ih je najviše otišlo u periodu od 2009. do 2018.godine, po procjenama oko 80.000. i u tom periodu veliki broj njih je bio angažovan na izgradnji infrastrukture za Zimske olimpijske igre u Sočiju i Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Izvor Blic

Piše: S. V.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *