Ponovo požar na deponiji! Drugi put za mjesec dana!

533

U nedjelju, tokom popodnevnih časova ponovo je izbio požar na prijepoljskoj deponiji Stanjevine koji radnici Komunalnog preduzeća i pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice pokušavaju da ugase. Vatra je zahvatila dio deponije koji nije bio presut zemljom, nakon nedavnog požara. Gust dim, nošen vjetrom, za kratko vrijeme stigao je do centra grada.

Prema riječima direktora Javnog komunalnog preduzeća “Lim” Enisa Memišahovića, vatra je uočena u nedjelju u popodnevnim satima. Prvo je gorio dio uz samu obalu rijeke Lim, a vatra se kasnije proširila na središnji dio gdje gori površinski komunalni otpad koji je relativno skorije deponovan, ali nije pokriven slojem zemlje pa je lako zapaljiv.

– Radnici Komunalnog preduzeće pokušavaju uz pomoć cisterni da ugase požar. Pomoć im pružaju i prijepoljski vatrogasci. Nadamo se da ćemo uspjeti da spriječimo opasnost većih razmkera i da neće doći do paljenja donjih slojeva utabanog smeća – kazao je Memišahović za prijepoljski portal PP Media.

U neposrednoj blizini deponije nalazi se naselje Zalug koje broji više hiljada stanovnika, koji su u nekoliko navrata protestovali plašeći se za svoje zdravlje.

Inače, Stanjevine su posljednji put gorjele početkom avgusta, kada je vatrogascima bilo potrebno skoro 10 dana da se požar ugasi. Nakon toga, dio deponije presut je debelim slojem zemlje, a na snizi je bila i vanredna situacija na djelu opštine koji gravitira ka deponiji.

Izvor: Sandžak danas/PPmedia