PORODILJAMA VEĆA PRIMANJA OD JESENI

612

Izmjene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa djecom, iako najavljivane za početak 2019. godine, najverovatnije se neće naći pred poslanicima do kraja proljećnog zasjedanja, koje će se održati 31. maja.

Radna grupa, na čijem je čelu bila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, izmjenila je najosporavanije odredbe, a sada se čeka mišljenje resornog ministarstva.

– Nemamo informacije kakve će izmjene uslijediti, kao ni kada će se to dogoditi – kaže Jasmina Mihnjak, sa portala “Bebac”, koji je među prvima ukazivao na neke propuste novog propisa. – Neke porodilje i dalje dobijaju po 1.000 dinara, a niko ne govori o tome da li će im i kada novac koji im je protivustavno uskraćen biti nadoknađen.

U Ministarstvu za rad, koje sprovodi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa djecom, naglašavaju da je on počeo da se primenjuje 1. jula 2018.

– Radna grupa je na osnovu dosadašnjeg rada i dobijenih podataka predložila izmjene i dopune pojedinih odredaba Zakona koje neće narušavati njegovu suštinu, a koje bi bile u okviru sadašnjih mogućnosti budžetskog sistema – kažu u Ministarstvu.

Kako navode, kada je u pitanju upućivanje Nacrta zakona u skupštinsku proceduru, kašnjenja nema, već je ono planirano nakon što se Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za zakonodavstvo izjasne o navedenim prijedlozima.

U kabinetu ministarke Đukić Dejanović nam je potvrđeno da su izmjene pripremljene i da je tačno da su neke kategorije žena primenom ovog propisa oštećene, kao i da to ne sme da se dešava.

NEKIMA MANjE OD 1.000 DINARA

Ovim zakonom je od 1. jula prošle godine proširen obim prava velikom broju žena. Ubrzo su nevladina udruženja reagovala zbog nelogičnosti koje su dovele do toga da neke porodilje mjesečno primaju i manje od 1.000 dinara.

izvor Novosti/Sandžak Danas