Priča o hrabrosti četiri muslimanke-partizanke – Heroine Sandžaka Dževa i Ljuljka Hot, Nadira i Fadilja Đurković

1803

GUSINJE – U srcu sandžačkih planina, tokom najtežih dana Drugog svjetskog rata, četiri mlade muslimanke iz Gusinja postale su simbolom neustrašivosti i borbe za slobodu. Nadira i Fadilja Đurković, Dževa i Ljuljka Hot nisu samo bile dio antifašističkog pokreta; one su redefinirale ulogu žene u društvu i borbi protiv okupatora.

Nadira, zajedno sa svojom sestrom Fadiljom i prijateljicama Dževom i Ljuljkom, hrabro se suprotstavljala fašističkim snagama, pokazujući izvanrednu hrabrost i predanost.

Pored borbenih podviga, Nadira se istakla svojom humanitarnom ulogom, pružajući pomoć i podršku svojim saborcima, ali i civilnom stanovništvu, što je dodatno cementiralo njezinu reputaciju žene izuzetne plemenitosti i dobrote. Nažalost, Nadira je postala i prva, a prema dostupnim podacima, jedina muslimanka iz Crne Gore koja je zbog političkih razloga, specifično sukoba sa Informbiroom, provela više od tri godine u zatvorima i logorima, uključujući zloglasne lokacije kao što su Sveti Grgur i Goli otok.

Ove četiri žene iz Gusinja ostaju vječni simboli otpora, hrabrosti i nezaboravne lekcije o žrtvi i borbi za pravedniju budućnost. Njihova priča inspirira generacije, podsjećajući na važnost sjećanja na one koji su se borili protiv tiranije i za slobodu. Pogledajte tv prilog o njima ispod teksta.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *