Prijetnje smrću predsjedniku Srbije osvanule na zidovima osnovne škole u Beogradu

453

U jutarnjim satima, na zidovima jedne osnovne škole na Novom Beogradu, osvanuli su grafiti s prijetnjama smrću upućenima predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Pored grafita “Smrt Vučiću”, napisani su i drugi provokativni natpisi kao što su “SNS lopovi” i “Beži iz ove države”, izazivajući burne reakcije javnosti i pokrenuvši hitnu istragu.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenad Stefanović, naredio je osnovnom javnom tužilaštvu da hitno identifikuje počinioce ovog dela. Stefanović je naglasio da se radi o posebno ozbiljnom krivičnom delu Ugrožavanje sigurnosti, definisanom u članu 138. stav 3. Krivičnog zakonika, koje implicira direktnu prijetnju napadom na život predsjednika države.

Ovo nije prvi put da se predsjednik Vučić suočava s prijetnjama, ali ovakva vrsta javne manifestacije nasilja, posebno u prostoru namenjenom obrazovanju i razvoju mladih, izazvala je posebnu zabrinutost kod građana i vlasti.

Beogradski mediji prenose da je policija odmah počela s radom na slučaju, pregledajući snimke nadzornih kamera u okolini škole i sprovodeći razgovore s mogućim svedocima kako bi se što pre došlo do počinilaca.

Predstavnici škole i roditelji učenika izrazili su šok i osudu ovog vandalskog čina, naglašavajući da školske ustanove treba da budu mesta sigurnosti, učenja i tolerancije, a ne prostor za političke sukobe i nasilje.

Dok traje istraga, javnost je pozvana na smirenost i suzdržanost od spekulacija koje bi mogle dodatno da uznemire društvenu zajednicu. Vlasti obećavaju brzu reakciju i pravdu za odgovorne, kako bi se očuvala sigurnost i stabilnost u državi.

Ovaj incident ponovo otvara pitanje bezbednosti javnih ličnosti u Srbiji, kao i potrebe za jačanjem sistema vrednosti u obrazovnim institucijama, s ciljem promovisanja mira, razumevanja i međusobnog poštovanja među građanima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *