Prijetnje smrću uredniku Sandžačke.rs: “Treba ga koknuti u čelo”

Prijetnje smrću uredniku Sandžačke.rs: “Treba ga koknuti u čelo”

679

Glavnom uredniku portala Sandžačke.rs Nedžadu Smailagiću upućene su prijetnje ubistvom na Facebook stranici Exclusive: Novi Pazar.

Na ovoj Facebook stranici već duži vremenski period se objavljuju proizvoljne interpretacije, uvredljivi sadržaji i svojevrsni pozivi na linč glavnog urednika našeg portala ali i nekih političkih aktera u Sandžaku. Sudeći prema karakteru i sadržaju objava na ovoj stranici, može se zaključiti da je bliska grupaciji unutar SDA Sandžaka koja je u javnosti i medijima označena kao “proalbansko krilo” unutar ove stranke.

U spornoj objavi objavljena je čak i fotografija glavnog urednika Sandžačke.rs a u zaglavlju objave označena je Facebook stranica udruženja Kosovo za Sandžak kojeg vodi kontraverzni Ismet Azizi o čijim aktivnostima smo već pisali.

U jednom od komentara na ovoj objavi eksplicitno je pozvano na ubistvo Smailagića riječima: “… treba odmah koknut u čelo.”

U izjavi za naš portal Smailagić je rekao da je ove prijetnje ubistvom prijavio policiji i da će cio slučaj biti dalje tretiran od strane službenih organa, policije i tužilaštva.

“Upoznao sam nadležne o prijetnjama koje sam dobio, o imenima i profilima sa kojih te prijetnje dolaze i sa mojim sumnjama ko sve stoji iza ove stranice. Danas se vrlo lahko može saznati ko vodi ovu stranicu, sa kojih lokacija i kompjutera se pišu prijetnje i pozivi na linč i ko sve uređuje spornu stranicu. Policija je sva ova saznanja proslijedila tužilaštvu na dalje postupanje. Nadam se da će vrlo brzo svi oni koji šire strah i prijetnje biti sankcionisani i kažnjeni”, kaže Smailagić.

On dodaje da ovo predstavlja samo jedan od oblika pritiska na portal kojeg uređuje a koji je potpuno politički nezavistan i u svom radu ukazuje na određene negativne posljedice i kampanje kojima su izloženi sandžački Bošnjaci.

“Očito nekim strukturama u Sandžaku, a i u susjedstvu, ne odgovara naše pisanje pa su riješili da zastrašivanjima, targetiranjima i pozivom na linč i ubistvo spriječe naše pisanje”, zaključio je Smailagić.

Izvor: Sandzacke.rs